Njemačka regija Bavarska naručila 2,5 miliona doza vakcine Sputnika V

Njemačka regija Bavarska potpisala je ugovor o kupovini 2,5 miliona doza ruske vakcine Sputnik V nakon što ona bude odobrena u Evropskoj uniji.

Ovu informaciju je potvrdio bavarski premijer Markus Soeder naglasivši da bi nakon odobrenja ta količina vakcina mogla stići tokom ljeta u Bavarsku čime bi se dodatno povećali kapaciteti za vakcinaciju.

Kompanija u Illertissenu bi nakon odobrenja iz Brisela trebala i proizvoditi rusku vakcinu Sputnik V.

Pojasnio je da bi “još tokom dana” savezna pokrajina Bavarska s jednom kompanijom u Illertissenu trebala potpisati odgovarajuće predugovore o isporuci ruske vakcine.

Njemačka vlada je prošlog mjeseca navela da je spremna za upotrebu Sputnika V ukoliko je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobri.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je to potvrdila navodeći da bi trebalo koristiti bilo kakvu vakcinu koju je odobrila EMA.

Sputnik V je u augustu prošle godine registrovala Rusija iako nije do kraja provedeno ispitivanje što je među brojnim stručnjacima izazvalo sumnje.

Uprkos tome, mnoge zemlje su nabavile ovu vakcinu, a razmatra se i njeno odobrenje u Evropskoj uniji, piše AFP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79