Njemačka traži radnike, bh. građanima vrata širom otvorena

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. marta.

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Evropske unije.
Novi zakon

– Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

Već u samom opisu na web-stranici vidljivo je da Nijemci ciljaju na stručnjake iz područja inžinjerstva, informacijskih tehnologija, prirodnih nauka i iz područja tehnike.

Objavljeno je da je upražnjeno čak 3.900 radnih mjesta koja mogu biti zanimljiva radnicima iz Bosne i Hercegovine te je ponuđeno pregršt informacija, od opisa posla, grada, koja su zanimanja tražena, kolike su plaće…

Koliko Nijemci vape za radnicima i šta sve čine da ih privuku, govori i podatak da je otvorena i telefonska linija preko koje se mogu dobiti sve potrebne informacije, odnosno privatno savjetovalište na njemačkom ili engleskom jeziku.

Sve ovo ima za cilj da Njemačka izbjegne ekonomski kolaps i održi ekonomiju, koja je u opasnosti zbog nedostatka radika. Već se sada osjeti blaga kriza pa je usporena gradnja mostova, a u pitanju je i postavljanje optičkih kablova, također zbog nedostatka radne snage.

Zahvaljujući novom zakonu, od 1. marta brže će ići priznavanje diploma, kao i izdavanje viza za useljavanje u konzularnim predstavništvima.
Potpisan ugovor

Muamer Bandić, direktor Agencije za zapošljavanje i rad, rekao je za “Avaz” da je od 2013. godine preko njihove agencije otišlo 5.157 građana, a ove godine 600.

– Mi imamo potpisan ugovor s njemačkim Zavodom za zapošljavanje. Radi se o dogovoru dvije institucije o zapošljavanju medicinskog kadra. Novi zakon kod nas neće ništa promijeniti, ali jeste primjetno da građani odlaze – rekao je Bandić.
Čeka se i po godinu

Najveći problem je izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama čeka i po godinu.
30.000 obrtnika

Nijemci su svjesni da proces neće tako brzo zaživjeti, a spremni su odmah zaposliti 30.000 obrtnika
Pravila za Zapadni Balkan

Pravila za Zapadni Balkan od 2006. odnosila su se na nekvalificirane radnike, a od 2020. traže se stručnjaci, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79