Njemačka uvodi obavezno testiranje onih koji se vraćaju s odmora iz rizičnih područja

Lokalni mediji navode da bi ova mjera trebala stupiti na snagu već iduće sedmice

Kako bi se spriječilo širenje nove vrste koronavirusa u Njemačkoj, testiranje na COVID-19 bit će obavezno za građane koji se vraćaju s odmora iz rizičnih područja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da će dati naredbu za obavezno testiranje osoba koje se vraćaju u zemlju s odmora iz rizičnih područja.

Navodeći da je potrebno spriječiti da osobe koje su bile na odmoru nenamjerno zaraze druge građane i naprave lanac novih infekcija, Spahn je rekao da će testovi biti besplatni.

Lokalni mediji navode da bi ova mjera trebala stupiti na snagu već iduće sedmice.

Institut “Robert Koch”, odgovoran za borbu protiv epidemije u zemlji, smatra da se u kategoriji 130 rizičnih zemalja nalaze, između ostalih, Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Egipat, Izrael i Turska.

Nakon sastanka državnih ministara zdravlja prošle sedmice, najavljeno je da će se na aerodromima uspostaviti centri za testiranje kako bi se smanjio rizik od širenja. Oni koji se u zemlju vrate i ne budu imali negativan test na COVID-19 morat će biti u 14-dnevnom karantinu.

Prema posljednjim podacima, u Njemačkoj je na koronavirus pozitivno bilo 205.609 osoba, a preminulo je 9.118.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79