Njemačka vratila bh. šljive: Većina proizvođača već odustaje od izvoza

Njemačka vratila bh. šljive: Većina proizvođača već odustaje od izvoza


Problemi na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske otežavaju izvoz voća i povrća iz BiH. Prevoznici i proizvođači se suočavaju s dugim čekanjima i gubicima zbog zadržavanja na graničnim prijelazima, što je posebno problematično za lako kvarljive proizvode poput šljiva, krastavaca i malina.

Na graničnim prijelazima s Hrvatskom, posebno u Gradišci i Bijači, dolazi do velikih gužvi zbog potrebnog fitosanitarog pregleda robe. Ovi pregledi su ograničeni radnim vremenom fitoinspektora, koji rade samo od 7 do 15 sati i to samo radnim danima, što dodatno komplikuje situaciju.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara RS-a, ističe da je problem višegodišnji i da je stanje u poljoprivredi i povrtlarstvu trenutno loše. Očekuje se da će domaći proizvodi biti oskudni, što dodatno pogoršava situaciju.

Nekoliko izvoznika voća i povrća u BiH zamjera Hrvatskoj zbog nedostatka saradnje i navode da susjedna zemlja ponekad zadržava robu kako bi prodala svoju. Vanjskotrgovinska komora BiH predlaže redefinisanje statusa graničnih prelaza kako bi se poboljšao protok robe prema EU.

Zastupnica Indira Omeragić apelira na otvaranje dodatnih graničnih prelaza s potpunim inspekcijskim kontrolama kako bi se smanjile poteškoće i ubrzao izvoz prema EU. Većina proizvođača već odustaje od izvoza prema EU zbog komplikacija na granici, što dodatno naglašava potrebu za reformama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija