Njemačka zvanično uvela povlastice za vakcinisane

U Njemačkoj je danas na snagu stupila odredba po kojoj su vakcinisani i oni koji su preležali virus oslobođeni nekih mjera borbe protiv pandemije.

Za vakcinisane i one koji su preležali koronavirus više ne važe ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za tu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.

Vakcinisani i oni koji su preležali koronavirus takođe neće biti u karantinu nakon povratka iz inostranstva. Izuzetak su oni koji se sa područja vraćaju sa tzv. virusne varijante, prenosi portal Index.hr.

Takođe su oslobođeni obaveze testiranja u uslužnim djelatnostima koje zahtijevaju test, kao što su neke prodavnice ili frizerski saloni. Isto će važiti i za terase ugostiteljskih objekata kada bude najavljeno otvaranje.

Ostale mjere, kao što je nošenje maski ili održavanje distance, ostaju na snazi i za ovu grupu.

Kao potpuno vakcinisani važe oni kod kojih je od posljednje primljene doze prošlo najmanje dvije sedmice.

Prema Državnom epidemiološkom institutu Robert Koč, ljudi koji su primili obje doze vakcine imaju manje šanse da zaraze druge nego oni koji izvedu novi negativni test na korona virus.

Vakcinisano 7,6 miliona građana

Do petka je u Njemačkoj obje doze vakcina primilo 7,6 miliona građana, pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

Federalna ministarka pravde Kristina Lambreht upozorila je na opasnost od falsifikovanja propusnica i dokumenata o vakcinaciji.

“Ovde se ne radi o sitnom prestupu, nego o ozbiljnom kaznenom djelu, koje sa sobom donosi ozbiljne kazne”, rekla je ministarka u razgovoru za dnevnik “Die Welt”.

Potpredsednik sindikata policajaca Džordž Radek upozorio je na opasnost od raširenih pokušaja falsificiranja dokumenata.

“Trenutno ne postoji jedinstveni dokument koji dokazuje vakcinaciju. To otvara prostor za falsificiranje”, rekao je Radek.

Trenutno vakcinisani svoj status dokazuju knjižicom vakcinacije ili dokumentom koji izdaju centri za vakcinaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79