Njemački list: Milanović u predsjedničku palaču prima osuđene za zločine u Ahmićima

Njemački list “Die Tageszeitung” (TAZ) objavio je članak o “nacionalizmu u Hrvatskoj”, koju opisuje kao zemlju koja je “na ‘ti’ s ratnim zločincima”.

Članak započinje prisjećanjem na zločin u Ahmićima, u kojem su snage HVO-a ubile 117 Bošnjaka, među njima i jednu bebu.

– Sve bi to bila samo još jedna tužna priča iz bosanskog rata da hrvatski predsjednik Zoran Milanović prošlog tjedna nije pozvao predstavnike hrvatsko-bosanskih trupa u svoju predsjedničku palaču u Zagrebu. Među njima je bio i Tihomir Blaškić, zapovjednik HVO-a u regiji, kojeg je tribunal UN-a u Hagu za Ahmiće prvostepeno osudio na 45 godina zatvora. U međuvremenu je, kao i gotovo svi Hrvati osuđeni za ratne zločine, ponovo na slobodi – navodi TAZ.

List ističe da je Milanović insistirao na tome da pohvali tadašnje komandante za njihove usluge u “obrani Hrvata u Bosni i Hercegovini” i u samoj Hrvatskoj.

– O žrtvama ratnih zločina nije rekao ni riječi. Je li se ubistvom civila u Ahmićima zaista branilo Hrvate iz Bosne? – pita se TAZ i dodaje da je Milanović ustao u zaštitu HVO-a te je presude UN-ovog suda u Hagu kritizirao kao “političke”.

Ističe se da su “hrvatski nacionalisti u Bosni i Hercegovini htjeli za sebe zauzeti jedan dio teritorija i etnički ga očistiti po uzoru na Republiku Srpsku” te da i “današnji hrvatski ekstremisti u BiH žele ostvariti isti cilj”, tj. ponovnu uspostavu “Herceg-Bosne”.

– Njihovi najviši predstavnici, poput današnjeg šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, poziraju s međunarodnim diplomatima ispred zastave bivše paradržave “Herceg-Bosne”. Čović dobiva podršku iz Zagreba, pa čak i međunarodne zajednice. Hrvatska vladajuća stranka HDZ u Briselu lobira za političke ciljeve svoje hercegovačke sestrinske stranke – piše TAZ.

Dodaje da Hrvatska žestoko lobira u Evropskoj uniji za promjenu izbornog zakona u BiH, čiji bi rezultat bio “podijeliti društvo na najsitnije etničke komponente”.

– Budući da međunarodni diplomati poput šefa misije Europske unije u Bosni Johana Satlera (Johann Sattler) i američkog ambasadora u Sarajevu Erika Nelsona (Eric) pokazuju razumijevanje za političke ciljeve etnonacionalista, političke napetosti u Bosni ponovo su se pojačale – navodi se u članku.

Čovića TAZ opisuje kao “povijesnog revizionistu” i jednog od onih nacionalističkih političara koji su “osobno profitirali od rata i nakon njega”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79