Njemački luk i egipatski krompir u našim prodavnicama

Njemački luk i egipatski krompir u našim prodavnicama


Domaća proizvodnja povrća u Bosni i Hercegovini suočava se s izazovima, a posljednjih dana posebno su uočljivi problemi na tržištu koje preplavljuje uvozno povrće iz različitih dijelova svijeta.

Tržni centri sada su puni crvenog luka iz Njemačke, krompira i bijelog luka iz Egipta te jabuka iz Poljske. Takav prizor izaziva sumnju kod mnogih potrošača, gdje su prisutni samo preprodavači.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja iz RS-a, kaže da će domaći proizvodi uskoro biti dostupni. Mladi krompir očekuje se u roku od petnaestak dana, a mladi kupus već je dostupan. Ilić objašnjava da je prošla godina bila izuzetno teška za proizvodnju povrća, posebno zbog vremenskih nepogoda koje su uništile velike količine luka. Zbog toga je uvozni luk postao nužnost.

Ministar poljoprivrede RS-a, Savo Minić, ističe za Večernji list značajne probleme s uvozom hrane, koji ugrožavaju domaću proizvodnju.

Ministarstvo poduzima korake kako bi ograničilo uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, ali ukazuje i na birokratske prepreke koje usporavaju procese odobrenja.

Minić izražava optimizam u vezi s jačanjem domaće proizvodnje i potencijalima primarne prerade poljoprivrednih proizvoda.

U Hercegovini, situacija je nešto povoljnija.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, navodi da se očekuje dobar prinos svih kultura, uključujući i vinovu lozu i med. To pokazuje da domaća proizvodnja ima potencijala, ali se suočava s izazovima koje treba rješavati kako bi bila održiva i konkurentna na tržištu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija