Njemački medij: Dodik strateške upute dobija od Lavrova i Kalabuhova

Signali koji trenutno dolaze iz područja u kojima žive Srbi – pravoslavna ruska braća – su zabrinjavajući. Osim što se to odnosi na samu Srbiju, ovo vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Prije svega u većinski srpskom dijelu BiH, Republici Srpskoj, prijeti katastrofa.

Tamošnji moćni čovjek Milorad Dodik mjesecima uz blagoslov Moskve intenzivira svoj dugoročni projekt: odvajanje RS-a od zajedničke države, piše Spiegel, prenosi DW.

– Tačno 30 godina nakon izbijanja rata u BiH, u kojem je oko 100.000 ljudi izgubilo živote, povećavaju se upozorenja o još jednom oružanom sukobu u bivšoj Jugoslaviji. Govori se o ratno sposobnoj osovini, koja se proteže od Moskve preko Beograda do Banje Luke i tome da bi velikosrpski separatisti mogli osigurati podršku iz Kremlja. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je početkom aprila u svojoj analizi rizika izričito spomenuo BiH – piše u svojoj analizi njemački list i postavlja pitanje:

– Usuđuje li se Vladimir Putin na bosanskom tlu ponoviti model ukrajinskih “Narodnih republika” Donjecka i Luganska?”

List podsjeća da RS od prošle jeseni po Dodikovom nalogu blokira većinu institucija BiH, te da je više od 200 zakona stavljeno izvan snage.

– Plan nema ništa drugo za cilj nego uništavanje krhke strukture koja je stvorena Dejtonskim sporazumom na kraju rata 1995. godine – piše Spiegel.

– Dodik je samo pijun na velikoj šahovskoj ploči Vladimira Putina, ali pomaknut daleko prema zapadu. Od njegovog ureda nema više od 50 kilometara do vanjske granice EU-a. Srpski ultranacionalist hvali se svojim kontaktima sa šefom Kremlja, koji ga je posljednji put primio u decembru. Redovne strateške upute Dodik dobija od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ruskog ambasadora Igora Kalabuhova – piše Spiegel.

List piše i o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću za kojeg također navodi da održava intenzivne kontakte s Kremljom i da je redovan Putinov gost.

– Vučić slovi za velikog majstora u tome da izbjegne biti jasan. Svojom zemljom, koja ima najbrojnije stanovništvo među zemljama bivše Jugoslavije, ovaj efikasni autokrat vlada čvrstom rukom i i brižljivo izdiferenciranom politikom neopredjeljenja – piše Spiegel.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79