Njemački mediji o Schmidtu: Moguće je da smjeni Milorada Dodika, ne vidi opasnost od rata kao 1992.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je za lokalni njemački medij Obernzenn o aktuelnoj poziciji koju obavlja, ali i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Obernzenn se bavio funkcijom koju Schmidt trenutno obavlja u BiH i mogućnostima koje mu ta funkcija pruža. Međutim, njemački list navodi da iako Schmidt ima ovlasti koje se pružaju i do toga da može smijeniti određene političare, situacija je znatno komplikovanija.

“Situacija se u posljednje vrijeme promijenila jer pojedini političari namjerno krše Ustav, provociraju i njihova agresivna retorika produbljuje ionako komplikovan pravni sistem. Međutim, to ne znači da se situacija ne može dovesti pod kontrolu”, rekao je Schmidt.

Nakon toga, list se osvrnuo i na aktivnosti Milorada Dodika koji je najavio povlačenje RS-a iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH.

“Da li će Schmidt ići do ekstrema i smijeniti Dodika? Ne isključuje ništa”, navodi se.

“Kada je u pitanju mir u ovoj zemlji, to ima neposredan utjecaj na susjedne zemlje. Onda morate iskoristiti sve mogućnosti i po potrebi otvoriti ladicu”, rekao je Schmidt.

Nakon toga, novinari su se osvrnuli i na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj Schmidt nije prisustvovao, ali je njegov izvještaj pročitan. Na pitanje zašto je Rusija tražila zabranu obraćanja, visoki predstavnik ističe kako su stvari komplikovane.

“Sve je veoma komplikovano”, rekao je Schmidt ranije u smislu srpsko-ruskih veza i posljedica po političku situaciju u regiji.

Također, Schmidt je tokom intervjua napravio i paralelu između posla visokog predstavnika u BiH i ministra poljoprivrede koji je obavljao tokom političke karijere u Njemačkoj.

“S obzirom da se radi u budućnosti zemlje, ovdje je riječ o mnogo većoj stvari. Ovdje nije riječ o oblastima kao što je prehrana, poljoprivreda i okoliš, već pitanja pomirenja i raskida s ratnom prošlošću.

Na kraju intervjua, osvrnuli su se i na zakon koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Novinari ističu kako je zakon unio pometnju u jedan dio zemlje, ali Schmidt je izrazio želju da Parlament BiH donese domaći zakon koji bi zamijenio “Inzkov zakon”.

“Parlament BiH trebao bi donijeti svoj zakon koji poštuje evropske i međunarodne standarde. Ako to uspije, Inzkov zakon se može poništiti”, rekao je Schmidt.

Na pitanje da li vidi opasnost od rata u BiH u ovom trenutku, Scmidt naglašava.

“Trenutna situacija je opasna i delikatna, ali ne vidim opasnost od rata kao 1992. godine. Međutim, slažem se da EU i NATO moraju poslati ohrabrujući signal i pružiti pažnju i svoje prisustvo u ovom dijelu regije. Cilj uvijek mora ostati isti – da se mladim i dobro obrazovanim ljudima ponudi profesionalna i privatna perspektiva u vlastitoj zemlji. Vladavina prava je također važan aspekt, ali promjene na političkoj sceni moraju doći od stanovnika”, zaključio je Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79