Njemački mediji se pitaju “Šta je crvena linija za Crisiana Schmidta?”

Hoće li se zemlja raspasti, pitanje je koje u reportaži o Bosni i Hercegovini postavlja novinar ARD-a (Prvog programa njemačke televizije).

On također pokušava saznati šta je crvena linija za Christiana Schmidta, prenosi “Deutsche Welle”.

U tekstu se autor, između ostalog bavi, pozicijom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta:

Težak početak
“Njegov početak na novoj funkciji je bio težak, popraćen stalnim provokacijama njegovog protukandidata Milorada Dodika, nacionalističkog vođe dijela zemlje u kojem dominiraju Srbi.

Dodik je govorio da će napustiti zajedničku vojsku BiH i – sa srpskim jedinicama – osnovati svoju, uz to svoju policiju i svoje finansijske službe. Jasno govoreći: prijetnja otcjepljenjem.”

Autor dalje piše:” Dodik ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika. Srbin se krije iza Rusije koja podržava Dodikov separatistički kurs.”

Autor dalje piše:” Dodik ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika. Srbin se krije iza Rusije koja podržava Dodikov separatistički kurs.”

Autor dalje piše:” Dodik ne priznaje Schmidta kao visokog predstavnika. Srbin se krije iza Rusije koja podržava Dodikov separatistički kurs.”

„Svetlana Cenić Dodika naziva autokratom kojeg je međunarodna zajednica napravila velikim. I to zajedničkim fotografijama nakon zajedničkih razgovora i subvencijama koje nestaju u Dodikovom sistemu.

“Dali su toliko novca, gdje su rezultati?” pita ona.

Korupcija stil života
Autoput Sarajevo – Banja Luka je primjerice, kako kaže, odavno trebao biti završen.

Cenić je ekonomistica, bila je svojedobno ministrica u jednom od prvih Dodikovih kabineta, zadužena za finansije – nije ni u jednoj stranci i to joj je bitno.

“Korupcija je stil života u Bosni i Hercegovini”, kaže Tanja Topić, koja radi za njemačku fondaciju Friedrich Ebert u Banja Luci.

“Niko od ovdašnjih vladara ne želi pravnu državu”, kaže ona, “jer bi to značilo da će završiti u zatvoru”.

  Nepotizam u SDA Travnik: Sinu novog načelnika poticaj od 11.000 KM za frizerski salon

Budućnost srpskog dijela zemlje vidi sumornom.

Ranije su, kaže ona, muškarci odlazili odavde kao gastarbajteri. Sada su, kaže Topić, cijele obitelji te koje odlaze i prodaju kuće jer ne žele prokockati budućnost svoje djece.

Za to vrijeme Dodikova propaganda zvuči ovako: „Najljepše se živi ovdje, u Republici Srpskoj”.

Dodik priča priče koje srbijanske uši rado žele čuti, kaže Srđan Puhalo, socijalni psiholog iz Banja Luke.

Puhalo govori o višegodišnjoj “agoniji”, o Dodikovoj strategiji uništavanja svih institucija dok „ljudima u jednom trenutku ne bude svega preko glave i dok ne budu molili da se raziđu”, razdvojeni po etničkim skupinama: Srbi, Bošnjaci, Hrvati”, piše Tagesschau ARD-a.

„Visoki predstavnik može spriječiti da se to dogodi”, piše autor članka objašnjavajući da visoki predstavnik može smijeniti izabrane političare i ukinuti zakone.

Tigar bez zuba
“Neki ga unatoč tome nazivaju tigrom bez zuba, među njima i Srđan Puhalo iako on oklijeva i uspoređuje Schmidta sa njemačkom nogometnom reprezentacijom. Ona također često, kaže Puhalo, igra 90 minuta bez uspjeha, možda će i on postići pogodak u posljednjem trenutku?

Naravno da postoji crvena linija, kaže Christian Schmidt.

Kada je ona za njega dostignuta, kada će pokazati Dodiku znak stop?

“Takve stvari se ne najavljuju, takve stvari se urade, onda kada je neophodno”, rekao je Schmidt”, piše ARD.

“Bosna i Hercegovina bi mogla postati sljedeći stres test za Evropsku uniju. Jer 26 godina nakon završetka bosanskog rata ponovno se rasplamsavaju stari sukobi.

Čelnik radikalnih Srba planira se odvojiti od središnje države. Uz pomoć Beograda i Moskve”, piše ntv konstatirajući da „na Balkanu raste strah od novog rata”.

„O zajedničkoj budućnosti u ujedinjenoj zemlji predstavnik bosanskih Srba u državnoj vladi, Milorad Dodik, u svakom slučaju već odavno ne želi ništa više znati. On želi odvojiti Republiku Srpsku od ostatka države. Već nekoliko godina je ovaj 62-godišnjak sastavni dio političkog pejzaža u BiH”, piše ntv.

  (FOTO) Ovo je mladoženja koji je poginuo nakon svadbe u Trebinju

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79