Njemački ministar odbrane iznenada otkazao posjetu BiH i to iz sigurnosnih razloga

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je da je tačna informacija da je njemački ministar odbrane Boris Pistorius iznenada otkazao posjetu BiH, što ranije nije bila praksa, te da je kao zvanično obrazloženje za taj potez navedena sigurnosna situacija u regionu i svijetu.

“Konkretni razlozi otkazivanja jučerašnje posjete nisu navedeni, osim ove diplomatske i uopštene formulacije”, naveo je on.

Goganović je rekao da je “radikalni islamski terorizam kao prijetnja globalno prisutan u današnje vrijeme i da su svi svjedoci dešavanja u Izraelu i brutalnog terorističkog napada na nedužne civile”.

On je napomenuo da Izrael svakako ima pravo da odgovori na napade militantnog Hamasa, naravno, vodeći računa da ne bude civilnih žrtava.

“Očekujem od nadležnih sigurnosnih agencija u BiH da u narednom periodu posebno posvete pažnju na prijetnju radikalnog islamskog terorizma, na koji su upozorile i bezbjednosne agencije iz Italije, koji može biti motivisan dešavanjima u Izraelu, a posebno na zapadnom Balkanu”, rekao je Goganović za Srnu.

Skupovi podrške Palestini u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, rekao je on, svakako dodatno utiču na radikalizaciju ukupne situacije i usložnjavaju sigurnosnu situaciju u regionu.

“Ne bih isključio da i, između ostalog, najnovija dešavanja u Federaciji BiH dodatno motivišu određene ekstremističke grupe kao što su povratnici sa sirijskog ratišta, pripadnici terorističke ‘Islamske države’ da region i Evropu označe kao eksplicitnu metu u narednom periodu”, naveo je Goganović piše Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79