Njemački novinar otkrio Schmidtove planove: 9. januar se više neće održavati kao do sada

Michael Martens, njemački poznati novinar nedavno je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH. Christianom Schmidtom. Između ostalog, ovaj njemački novinar u toku razgovora sa Schmidtom dotaknuo se i njegovih planova vezanih za BiH. Međutim, posebno su se osvrnuo na obilježavanja neustavnog dana RS.
Oglasio se na Twitteru

Martnes je sada detalje tog razgovora objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu.

“Razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o njegovim planovima za BiH. Dotakli smo se i optužbe da Schmidt nije prekinuo obilježavanje neustavnog dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim u sadašnjem obliku.

Schmidt je najavio: “9. januara više se neće održavati ovako (godine). To što su u ovom događaju učestvovali i državni dužnosnici bit će zadatak tužitelja”.

Schmidt je rekao da je prije 9. januara imao dva intenzivna razgovora s organizacijom “Majke Srebrenice” i “složili smo se da oni koji su na državnim funkcijama, a još uvijek prisustvuju tim ilegalnim proslavama, moraju biti procesuirani”.

Govoreći o dvojici srbijanskih časnika Armije BiH za koje se kaže da su nazočili proslavi u Istočnom Sarajevu u civilu, Schmidt je rekao: “Sada je red na javnog tužitelja da djeluje. Ako bude potrebno, mi ćemo pratiti i tražiti slučaj koji treba procesuirati.”

Schmidt je dodao: “Proslava 9. januara je nezakonita, zbog čega državnim službenicima nije dopušteno prisustvovati. Ako to učine, moraju postojati posljedice.” Upitan bi li tom logikom morao smijeniti i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je odgovorio izbjegavajući:
Bošnjačke elite

“Teoretski da. Ali praktično pitanje je: ŠtA to rješava?” Suočavanje s takvim pitanjima (smjena izabranih dužnosnika poput Dodika) je “zajednička zadaća međunarodne zajednice”, rekao je Schmidt.

Međutim, gospodin Schmidt također je naglasio da Republika Srpska naravno ima pravo na nacionalni dan – ali takav dan mora biti inkluzivan, dakle mora uključivati ​​manjine u RS prevodi Raport.

Više – i o pitanju odnosa Visokog predstavnika i bošnjačke elite, putem F.A.Z. (Napomena: Intervju je obavljen prije više od dva tjedna, ali ga nisam imao vremena prije toga zapisati).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79