Njemački pilot ‘iscrtao’ na nebu špricu dugu 70 kilometara

Njemački pilot Samy Kramer neposredno prije Božića vinuo se u nebo i tamo “iscrtao” džinovsku špricu, želeći na taj način da podsjeti ljude na početak kampanje vakcinisanja protiv covida-19 u Evropi.

Dvadesetogodišnji pilot zacrtao je rutu na GPS uređaju prije nego što je poletio na nebo u blizini Bodenskog jezera na jugu Njemačke.

Leteći na visini od 5.000 metara iscrtao je imaginarnu rutu u obliku 70 kilometara dugačke šprice, koja je mogla da se vidi na popularnoj internet stranici flightradar24.

Njegov let je 23. decembra trajao nešto više od sat vremena između Friedrichshafena i Ulma.

– Još uvijek postoji relativno mnogo ljudi koji se protive vakcinisanju i moj postupak možda će ih podsjetiti da razmisle o toj temi i pokrenu stvari – rekao je Kramer u nedjelju za Reuters TV.

– Možda je to bio i pomalo znak radosti, jer je pandemija prilično pogodila zrakoplovnu industriji- rekao je Kramer.

Njemačka je u nedjelju službeno započela kampanju vakcinisanja protiv covida-19. Savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 miliona doza vakcina lokalnim zdravstvenim vlastima do kraja ove godine i oko 700.000 sedmično do kraja januara, prenosi Reuters.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79