Njemačkoj nedostaje spasilaca: Plata 2.200 eura ali niko ne želi raditi ovaj posao…

Ljeto je tu, ali vanjski bazeni u Njemačkoj sve češće ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika, a industriji nedostaje 3.000 profesionalnih spasioca.

Posao na ivici bazena ima svoje lijepe strane, ali sa sobom nosi puno odgovornosti – i malo novca.

Njemački mediji donose priču 61-godišnjaka iz Mundelsheima u okrugu Ludvigsburg u Baden-Vurtembergu koji radio kao profesionalni spasilac.
Četiri posla

– Ovo su četiri posla u jednom: spasilac sam, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog -objašnjava svoj posao i dodaje kako uprkos tome što je cijeli dan na bazenu ovo nije posao iz snova, prenosi Fenix Magazin.

Posao spasilaca je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom – odnosno radi se vikendima i praznicima. Posao je također loše plaćen. Početna plaća je 2.200 eura (oko 4.800 KM) bruto.

Jedan od razloga zašto su profesionalni spasioci prijeko potrebni je što rijetki žele raditi ovako odgovorni posao za nisku plaću. Postoji prava kriza u ovom poslu, navode njemački mediji.

Njemačka udruga profesionalnih spasioca (BDS) procjenjuje kako ih blizu 3.000 nedostaje širom zemlje – a taj broj samo raste.
Mnogi neplivači

Strah kako će Njemačka postati društvo neplivača traje od 80-ih godina prošlog vijeka. Mediji pišu kako sve manje djece zna plivati.

Od desetogodišnjaka, čak 59 posto ih ne zna sigurno plivati. DLRG to pripisuje i činjenici da se sve više satova plivanja otkazuje. Spasilac s početka priče se boji kako će Njemačka postojati društvo neplivača.

– Sad moramo skratiti radno vrijeme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno – kaže spasilac i dodaje kako je zabrinut zbog niske plaće.

Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju nadzirati 375 četvornih metara vodene površine.

Tužno iskustvo ima i danas utjecaja na njega: na početku njegove karijere devetogodišnji dječak utopio se tijekom njegove smjene.

– Svi očajnički pokušaji reanimacije nisu ga mogli spasiti. I danas vidim dječaka kako leži. Otvoreni bazen je odraz društva – kaže spasilac.

Dodao je da se u svom poslu moraju nositi s nedostatkom poštovanja, neredima i pijanicama koji zlostavljaju žene na bazenima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79