Njena hrabrost oduševila je svijet: Djevojčica iz Sirije čuvala je brata pod ruševinama, a sada bi mogla ostati bez noge

Petogodišnja Jinan ostala je zatrpana pod ruševinama s devetomjesečnim bratom Abdullahom, a pored njih, ispod ostataka kuće, bilo je tijelo njihove majke Suaad.
Vidjela se samo njena ruka, kao da ih je zadnjim dahom života pokušala zaštititi.
Spasio ih je Rahal, rođak njihova oca i mjesni šef policije, koji je zajedno s kolegama uspio izvući malog Abdullaha, ali njegova sestra bila je zarobljena.
– Bila je prikliještena betonskom pločom, a nogu joj je probila željezna šipka – ispričao je Rahal za Guardian.
Za podizanje betonske ploče koristili su autodizalicu, ali da bi djevojčicu izvukli, morali su prerezati željeznu šipku koja joj je probila nogu.
Nije bilo vremena za gubljenje. “Nismo imali izbora”, rekao je Rahal. “Riskirali smo smrt i gubitak djeteta. Stoga smo odlučili učiniti ono što nikada nismo željeli – izvući Jinan dok joj je šipka još uvijek bila u nozi.”
 Nakon gotovo 22 sata pod ruševinama, djevojčica je spašena. Sedmicu nakon spašavanja reporteri Guardiana posjetili su Jinan i Abdullaha u improviziranoj bolnici, nekadašnjoj školi.
– Rana na njezinoj nozi vrlo je ozbiljna – rekao je liječnik Wajih al-Karrat.
– Jinan možda više nikada neće hodati kao prije. Ako se stanje ne popravi, mogli bismo biti prisiljeni amputirati joj nogu.
– Jinan i Abullah jedini su preostali živi u porodicu – rekao je Rahal u suzama. Dvoje djece povjereno je rođaku i njegovoj ženi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79