“Noćni vukovi” prodefilovali Banjom Lukom i poručili: “Gdje smo mi, tu je i Rusija”

“Noćni vukovi” i njihov vođa, Aleksandar Zaldostanov – Hirurg, nalaze se na crnoj listi SAD-a, zbog podrške separatistima u Donjecku i Luganjsku na istoku Ukrajine

Članovi moto kluba bliskog Kremlju “Noćni vukovi” prodefilovali su 27. juna ulicama Banje Luke, sudjelujući u Vidovdanskoj vožnji u organizaciji ogranka ovog motociklističkog kluba za Republiku Srpsku (RS), piše Radio Slobodna Evropa.

U vožnji sudjeluje više od 60 članova bajkerske organizacije, koja je na udaru sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU), zbog veza sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i podrške invaziji na Ukrajinu.

“Noćni vukovi” i njihov vođa, Aleksandar Zaldostanov – Hirurg, nalaze se na crnoj listi SAD-a, zbog podrške separatistima u Donjecku i Luganjsku na istoku Ukrajine.

Neki od njih su nosili majice sa slovom Z, simbolom ruske invazije na Ukrajinu, te ispisanom porukom “Gdje smo mi, tu je i Rusija”.

Imali problema na ulazu u BiH

Predsjednik ogranka ovog kluba za RS Goran Tadić kazao je da su učesnici vožnje stigli iz Švicarske, Češke, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Australije i ostalih zemalja.

“Imali su problema prilikom dolaska u BiH, ali niko nije vraćen sa granice. To nisu kriminalci, niko nema ni krivičnu prijavu i nije nam jasno zašto nas maltretiraju”, istaknuo je Tadić na upit Radija Slobodna Evropa RSE.

Vođi “Noćnih vukova”, Zaldostanovu, zabranjen je ulazak u BiH jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Tadić je rekao da mu nije jasan razlog zabrane te je najavio da će odgovore potražiti od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Inače, vlasti Republike Srpske dodjeljivale su proteklih godina Zaldostanovu odlikovanja, zbog “isticanja i afirmacije ljudskih prava”, kao i zbog “jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske”.
Obišli spomenike

Motociklisti su prodefilovali Banjom Lukom s istaknutim zastavama organizacije “Noćni vukovi”, kao i zastavama Rusije i Republike Srpske.

Potom su položili vijenac na spomenik Dvanaest banjalučkih beba, kao i na spomeniku ruskom caru Nikolaju u Banjoj Luci.

Ogranak “Noćnih vukova” u RS redovno sudjeluje u obilježavanju Dana RS-a u ovom bh. entitetu, a u martu 2022. su se pojavili i na skupu podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, koji je održan u Banjaluci.

Taj moto klub, kao i njegov vođa, dodani su na listu sankcija EU u julu 2022. godine zbog podrške invaziji na Ukrajinu. Sjedinjene Države su klub na listu sankcija stavile u decembru 2014.

Zaldastanov, koji sebe opisuje kao prijatelja ruskog predsjednika, dobio je medalju od Putina za ulogu koju su bajkeri odigrali na Krimu 2014., dok su pripadnici “Noćnih vukova” sudjelovali na skupovima podrške Rusiji širom Balkana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79