Nogometni savez BiH će zabraniti FK Sarajevu igranje na Koševu ako ne uključe grijače

Fudbalski klub Sarajevo se 20. decembra 2023. pohvalio kako je uspješno realiziran projekt potpune rekonstrukcije travnjaka na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović – Hase” na Koševu.

“Navedenim projektom stvoren je reprezentativan teren spreman za održavanje sportskih fudbalskih događaja najvišeg međunarodnog ranga, a što je u osnovi bio i cilj ovog projekta”, poručili su s Koševa, otkrivajući da je ukupna investicija iznosila više od 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Najsavremeniji sistem

Između ostalog, naveli su tada da je u teren je ugrađen najsavremeniji sistem elektrogrijanja ta da će sredstva, prebačena iz Općine Centar Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, koji je potom trebao novac dostaviti na račun FK Sarajevo, prema ugovoru između ove tri strane, biti investiran u dodatno osposobljavanje trafo stanice na stadionu i puštanja grijača u pogon.

Međutim, Raport saznaje da je ovako idiličnom klupskom saopćenju prethodila prava drama, u vidu dopisa Nogometnog saveza BiH od 7. decembar 2023. godine na adrese Općine Centar i FK Sarajevo, u kojem se upozorava na nefunkcionalnost elektrogrijača glavnog terena stadiona na Koševu.

Čak se najavljivalo da će “u slučaju pojave snježnih padavina na dan odigravanja utakmica NSBiH putem službenih lica zabraniti odigravanje utakmica zbog neuključenja grijača terena (iz opravdanih ili nepravdanih razloga), a posljedice putem takmičarskih organa će snositi FK Sarajevo”!

Iz Nogometnog saveza su u ovom dopisu podsjetili da FK Sarajevo imalo, odnosno ima planirane prvenstvene utakmice 9. decembra, 17. februara i 9. marta, te da je “ugradnja grijača terena vrlo važna kako bi se u zimskim mjesecima usljed snježnih padavina i niskih temperatura sačuvao teren u slučaju odigravanja utakmica”.

Grijači nisu u funkciji

Uostalom, evo šta piše u dopisu koji je NSBiH poslao FK Sarajevo i Općini Centar:

“Elektrogrijači glavnog terena stadiona “Asim Ferhatović Hase” još uvijek nisu u funkciji isključivo zbog neizvršavanja dijela obaveza po ovom osnovu od strane upravljača-korisnika-vlasnika stadiona.

Naime, izvođač radova na rekonstrukciji glavnog terena je još u aprilu 2023. godine u cijelosti izvršio svoju obavezu dovoda napojnih kablova za grijače do trafo-stanice u krugu stadiona, uključivo i predaju svih atesta i zapisnika o ispitivanju elektroinstalacija Elektrodistribuciji Sarajevo.

Elektrodistribucija Sarajevo je završila rekonstrukciju trafo-stanice u obimu koji je moguć bez ispunjenja osnovnog tehničkog uslova, a koji je isključivo u obavezi JU Centar za sport i rekreaciju Sarajevo”, navodi se u dopisu iz NSBiH.

U nastavku se dodaje da taj tehnički zahtjev podrazumijeva razdvajanje mjernih mjesta za reflektore (za koje JU CSR Sarajevo treba podnijeti zahtjev za tretman korisnika kao javne rasvjete, napominju iz NSBiH), grijače terena i ostalu stadionsku infrastrukturu.

“Za navedenu aktivnost JU CSR Sarajevo već nekoliko mjeseci ima tehničko rješenje i procijenjenu vrijednost koju je dobio od angažovanog stručnog konsultanta gosp. Hamdije Torlaka, dipl. ing. el.

Ovdje čisto formalno navodimo da je ovo obaveza JU CSR Sarajevo, ne ulazeći u pravne odnose sa Općinom Centar Sarajevo i FK Sarajevo, ali ne amenstirajući ih od obaveze da o tome izvijeste sva aktere uključene u ovaj projekt”, dodaju iz NSBiH.

Sačuvati teren

Napominju da je ugradnja grijača terena vrlo važna kako bi se u zimskim mjesecima usljed snježnih padavina i niskih temperatura sačuvao teren u slučaju odigravanja utakmica.

Iz Nogometnog saveza su podsjetili da FK Sarajevo ima planirane prvenstvene utakmice 9. decembra, 17. februara i 9. marta.

“U slučaju pojave snježnih padavina na dan odigravanja utakmica NSBiH će putem službenih lica zabraniti odigravanje utakmica zbog neuključenja grijača terena (iz opravdanih ili nepravdanih razloga), a posljedice putem takmičarskih organa će snositi FK Sarajevo”, poručili iz NSBiH.

Naglašavaju da čišćenje snijega nije dozvoljeno mašinskim ili manuelnim načinom na hibridnim terenima te organizacije kojima su se obratili mole da pristupe rješavanju gorućeg problema, navodi se u dopisu koji je potpisao generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić.
Izvršena primopredaja radova

Povodom ovog dopisa smo kontaktirali i sa generalnim sekretarom Adnanom Džemidžićem, koji nam je jučer u poruci napisao:

“Primopredaja radova na stadionu “Asim Ferhatović Hase” je izvršena. Ostali su još neki tehnički detalji da se riješe, jer se radi o objektu koji se nije renovirao na ovakav način od kada je stadion napravljen”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79