Norveška gigant ulaže u obnovljive izvore energije u Konjicu

Norveška gigant ulaže u obnovljive izvore energije u Konjicu


Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, Bakir Sadović, posjetio je u petak Grad Konjic kako bi pripremio buduće projekte vezane za zelenu energiju.

U razgovoru s gradonačelnikom Konjica, Osmanom Ćatićem, dogovorio je umrežavanje Gradske uprave Konjic s norveškim kompanijama koje žele podržati lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini u postizanju energetske nezavisnosti putem solarne i vjetroenergije.

“Norveška kompanija Greenstat počela je investirati u Bosnu i Hercegovinu prošle godine i završila je jednu solarnu elektranu u općini Grude. Drago mi je da smo, kao Ambasada Bosne i Hercegovine, zajedno s poslovnim ljudima bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Norveškoj, uspjeli ohrabriti kompaniju Greenstat da nastavi ulagati u obnovljive izvore energije u našoj zemlji, sada u Konjicu,” izjavio je ambasador Sadović.

Očekuje se da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji između Grada Konjica i kompanije Greenstat doći do realizacije projekta krajem ove i početkom naredne godine. Greenstat se bavi ulaganjem u obnovljive izvore energije na području zapadnog Balkana, a Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regiji s kojom su počeli saradnju.

“Bosna i Hercegovina je prva od zemalja zapadnog Balkana s kojom je Greenstat počeo saradnju i ponosni smo kao Ambasada Bosne i Hercegovine što možemo pomoći da što više kompanija iz Norveške ulaže u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. Važno je istaknuti podršku koju imamo od gradonačelnika Konjica, Osmana Ćatića, da se projekat od obostranog interesa što prije realizira,” istakao je Sadović.

Gradonačelnik Ćatić je naglasio da Konjic nastoji postati zeleni grad te da su u saradnji s energetskim uredom izradili Studiju obnovljivih izvora energije i potreba za energijom. Studija je usvojena na Gradskom vijeću i predstavljena na Energetskom forumu u Neumu.

“Studija je usvojena na Gradskom vijeću, predstavljena je na Energetskom forumu u Neumu i drago mi je da je ta studija osnov za daljnja ulaganja na području grada Konjica. U narednom periodu, nastojanja koja imamo kao Gradska uprava, privrednici i građani, formirat ćemo fond za zelenu energiju i ići dalje. Ovo je primjer kako ljudi, koji su ambasadori naše domovine Bosne i Hercegovine širom svijeta, odgovaraju svome zadatku,” kazao je Ćatić, zahvalivši ambasadoru Sadoviću za uspostavljanje i omogućavanje kontakta Grada Konjica s potencijalnim investitorima iz Norveške.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija