Nošenje zaštitnih maski i zabrana kretanja su neustavni, ali se ta odluka ne može ukinuti

Ograničavanje kretanja u periodu od 23. časa, do 05. časova narednog dana je miješanje u pravo na privatni život građana i pravo na slobodu kretanja zagarantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Piše: D. Pavlović

Ovo su na danas održanoj sjednici odlučili sudije Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević, predsjednik, Mato Tadić, potpredsjednik, Mirsad Ćeman, potpredsjednik Valerija Galić, sutkinja Miodrag Simović, sudija i sutkinja Seada Palavrić.

“Ustavni sud BiH u današnjoj odluci odlučio je da je nametanje obaveze nošenja zaštitne maske i ograničavanje kretanja predstavljaju miješanje u pravo na privatni život“ u smislu člana 8. Evropske konvencije. Isto tako Ustavni sud smatra da ograničavanje kretanja stanovništva (na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23 sata uvečer do 05 sati ujutru narednog dana) na osnovu Naredbe Federalnog kriznog štaba od 9. novembra 2020. godine predstavlja nesumnjivo miješanje u pravo na slobodu kretanja iz člana 2. Protokola broj 4. uz Evropsku konvenciju”.

Istom presudom Ustavni sud je, kao neosnovane, odbio apelacije da se ukine Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 9. novembra 2020. godine i Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od 12. oktobra 2020. godine kojim se nalažu zabrana kretanja i obaveza pravilnog nošenja maske.

Naime, spomenuti sud je razmatrao apelacije E.Š, Lejle Dragnić, Vesne Hadžović, Slavena Raguža, Ivana Džalte, Daria Hrkaća, Muhameda Hundura i Harisa Agića podnesene protiv naredbi Kriznih štabova federalnog ministarstva zdravstva Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Prema riječima advokata Nine Kisić i Gorana Dragovića, koji su zastupali apelante, organi Federacije i kantona Sarajevo su imali dovoljno vremena od početka pandemije da poduzmu sve mjere u suzbijanju ove pandemije. Međutim, oni su svoju ulogu prepustili kriznim štabovima. Ustavni sud zahtijeva da oni organi koji su odgovorni preuzmu svoju ulogu i odgovornost. Kako nam je pojašnjeno, Ustavni sud je naložio Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i Vladi FBiH da odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ove Odluke, usklade svoje djelovanje sa Ustavom BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Konkretno, da li treba donijeti poseban zakon koji se odnosi na mjere koje se tiču pandemije i covid 19, da li treba mijenjati zakon o zaštiti od zaraznih bolesti FBiH to je Ustavni sud prepustio ovim organima FBiH. Ustavni sud je konkretno naveo sa kim treba da budu usklađene te mjerem te da se trebaju one donositi na osnovu naučnih radova, stvarnih statističkih pokazatelja, te da donošenju mjera treba prethoditi stvarno istraživanje, a da poseban oprez treba imati da se ne ograničavaju ili ukidaju ljudska prava stanovnika FBiH”, kazala je advokat Nina Kisić za portal Crna-Hronika.

Advokat Goran Dragović je izdvojio jedan dio spomenute odluke Ustavnog suda u kojoj se navodi:

“U svjetlu prethodno spomenute nužnosti zaštite demokratskog poretka, Ustavni sud podsjeća da su neograničene ovlasti izvršne vlasti (de iure ili de facto) jedna od glavnih opasnosti demokratskom poretku, te da kao takve predstavljaju obilježje apsolutističkih i diktatorskih sistema”.

Dragović pojašnjava da ova odluka Ustavnog suda u praksi ne znači da će stanovnici FBiH odmah moći skinuti maske i kretati se iza 23 časa, bez straha od kažnjavanja. Dodaje da je ovaj sud odbio zahtjev apelanata da se ukine odluka kriznih štabova, što bi:

“Takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast preduzmu mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza. Ovim se pravi pritisak da se zakonodavna i izvršna vlast natjera da čim prije donese potrebne mjere”, ističe advokat Dragović za portal Crna-Hronika.

Naši sagovornici ističu da bi izvršna i zakonodavna vlast trebala donijeti mjere koje bi ispoštovale pravo na privatni život građana i pravo na slobodu kretanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79