Nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Kakanj je ujedno i direktor JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj

Nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Kakanj je ujedno i direktor JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj


Dženan Ajdinović, nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Kakanj, direktor je JU “Kulturno-sportski centar” Kakanj.

Član 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH zabranjuje da direktor javne ustanove bude na funkciji u političkoj stranci, a Ajdinović je od januara 2024. godine član Izvršnog odbora SDA Kakanj.

Članom 3. Zakona o sukobu interesa FBiH propisano je da direktori javnih ustanova imaju status nosilaca izvršne funkcije, te da javna funkcija podrazumijeva poslove izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije i savjetnika.

U slučaju izbora u OV, što ne bi trebalo biti upitno jer je nosilac liste, ovaj kandidat našao bi se u nezavidnoj situaciji i sukobu interesa zbog pomenutih zakona, budući da Općinsko vijeće razmatra i usvaja planove rada, izvještaje i budžet JU KSC Kakanj, čiji je osnivač Općina Kakanj.

Osuđenik za tragičnu rudarsku nesreću kandidat na Lokalnim izborima ispred SDA

Osim toga, prilikom raspisivanja konkursa za direktore javnih ustanova jedan od uslova jeste da ne smiju biti članovi organa zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti, što dokazuju ovjerenom izjavom.

Ajdinović je na funkciju direktora izabran tokom 2023. godine, a prethodno je radio u RMU “Kakanj” d.o.o. Kakanj skoro 20 godina od 2004. godine, kada je diplomirao ekonomiju, tako da nije dugo čekao na prvo zaposlenje.

Uzevši u obzir da je rođen 1977. godine, a diplomirao 2004. godine, može se zaključiti da je diplomski studij okončao tek u 27. godini života, odnosno da je studirao sedam godina.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija