Nova afera: Da li menadžeri kroje spisak U-21 reprezentacije BiH?

Selektor U-21 nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Slobodan Starčević na raspolaganju će imati nogometaše u promjenjivoj formi u susretima protiv Italije i Luksemburga, a mi vam donosimo analizu minutaže svih igrača koji su se našli na spisku za predstojeće utakmice.

Spisak selektora Starčevića otkriva da su brojni igrači bez minutaže i da su pozvani i oni koji nisu u prvim planovima svojih timova, što je izazvalo brojne polemike u javnosti koja s razlogom smatra da na konto svojih menadžera i zastupnika mnogi od njih nađu mjesto u nacionalnom timu.Više od 30 posto igrača koji su dobili poziv u mladu reprezentaciju gotovo nikako ne igraju u svojim timova pa se s razlogom postavlja pitanje kako i koliko mogu pomoći svojim igrama.

Analiza pozvanih igrača:

Što se tiče golmana, na spisku se nalaze Nikola Ćetković iz Borca, Belmin Dizdarević iz Sarajeva i Luka Kačavenda iz Veleža. Ćetković je branio posljednji duel protiv Švedske u Zenici, nakon čega je 90 minuta branio i za Borac u pobjedi protiv Širokog Brijega, da bi poslije toga na tri susreta bio izvan sastava.

Dizdarević je branio duel protiv Irske četiri dana prije remija sa Švedskom, nakon čega je čuvao mrežu Sarajeva na tri premijerligaška susreta, a s obzirom na to da Luka Kačavenda od sredine augusta nije branio za Velež, jasno je da je golman Bordo tima u najboljoj formi i vjerovatno će biti prvi izbor selektora.

Đorđe Milojević nakon crvenog kartona protiv Posušja početkom augusta nije igrao u odbrani Borca i tek je jednom protiv Slobode bio na klupi, a bez minutaže je i Adrian Leon Barišić u ekipi Osijeka koji je, baš kao i Milojević, posljednje minute imao je u dresu mladu reprezentacije.

Jovan Pavlović je u posljednja četiri meča za Rudar iz Prijedora odigrao 225 minuta i svakako da će doći u dobroj takmičarskoj formi, a raduje pogodak da je gol postigao Saša Marjanović za Goricu u porazu od Rijeke rezultatom 4:3. On je odigrao svih 90 minuta za svoj tim, prvi put nakon sredine augusta kada je igrao protiv Dinama, što su mu ujedno bile i posljednje minute na terenu.

Na spisku selektora Starčevića se nalazi 25 igrača
Na spisku selektora Starčevića se nalazi 25 igrača

Promjenjivu minutažu imao je i David Čolić iz Leotara koji je u tri meča skupio 120 minuta, a svakako da je u najboljoj formi iz kompletne odbrane Amar Dedić iz austrijskog Wolfsbergera koji je standardan u svom timu i sve mečeve ove sezone odigrao je od početka do kraja.

Nenad Nikić iz Radnika također ima zapaženu minutažu u ovoj sezoni, kao i Luka Malić koji je među najboljim igračima Željezničara u ovoj sezoni.

Igor Savić također je standardan u ekipi Zrinjskog i ovaj mladi vezni igrač ustalio se u prvoj postavi Plemića, kao i Amar Begić u ekipi Borca. Andrej Đokanović (Sarajevo) također ima odličnu minutažu u ekipi Sarajeva, kao i Ivan Bašić u ekipi Zrinjskog, dok je Ivan Grgić iz Širokog Brijega nakon tri meča na klupi tima s Pecare igrao 67 minuta protiv Posušja.

Đani Salčin je napravio odličan potez odlaskom u Velež na posudbu i on se nalazi u planovima trenera Feđe Dudića koji ga koristi u utakmicama Rođenih, a Amar Tahrić iz Radnika nije igrao posljednja dva duela svog tima protiv Zrinjskog i Rudara. Posljednje minute imao je prije deset dana protiv Posušja u gostima kada je odigrao svih 90 minuta.

Milan Savić iz Čukaričkog ulazio je s klupe na posljednja tri duela, dok Andrija Drljo osim nastupa za reprezentaciju BiH nije igrao za mađarski MTK Budapest. Enver Kulašin iz Borca također ima odličnu minutažu, kao i Belmin Mešinović iz Tuzla Cityja.

Od napadača, Anes Mašić je u posljednjih pet nastupa za Zrinjski skupio ukupno 30 minuta, dok je Faris Zubanović iz Veleža odigrao ukupno 60 minuta za Rođene u posljednjih pet mečeva. U najboljoj formi od napadača je Daniel Lukić iz Širokog Brijega koji je postizao golove protiv Borca i Tuzla Cityja, dok su susretu protiv Posušja nije bio ni na klupi za rezervne igrače.

Jasno, svi pomenuti igrači do okupljanja mlade reprezentacije odigrat će još jedno regularno kolo u svojim klubovima pa postoji mogućnost da mnogi od njih dodatno poprave formu i dobiju više minutaže, a to će biti i šansa za druge igrače da možda dođu do potrebne minutaže.

“Pozvali smo igrače koji u iznijeli teret septembarskih kvalifikacija, te smo im pridodali Đanija Salčina i Daniela Lukića. Očekuje nas meč sa Italijom koja je favorit u grupi, te sa Luksemburgom kojeg također ne smijemo potcijeniti. Oni su protiv Republike Irske pokazali da su taktički veoma dobra ekipa. Nama predstoji da se što bolje pripremimo, odigramo kvalitetne utakmice i nadam se osvojimo što je moguće više bodova”, rekao je Starčević.

Nakon tri odigrane utakmice naša mlada reprezentacija zauzima pretposljednju petu poziciju s dva osvojena boda uz tri postignuta i pet primljenih pogodaka.

Igrači će se okupiti 4. oktobra u Trening centru NS BiH u Zenici. Susret protiv Italije se igra 8. oktobra u 17:30 sati na Bilinom polju u Zenici, dok će 12. oktobra u 16:30 sati naša selekcija gostovati u Luksemburgu.

Selektor Starčević nakon čitanja spiska rekao je da računa na igrače koji su iznijeli teret septembarskih kvalifikacija te da je tom timu dodao Đanija Salčina i Daniela Lukića piše Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79