Nova godina mogla bi donijeti poskupljenje hrane, moguć rast mesa

Nova godina mogla bi donijeti poskupljenje hrane, moguć rast mesa


Iako mnogi smatraju da nova godina može donijeti bolje, prognoze za 2024. godinu nisu obećavajuće, s potencijalnim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica koje dodatno pritišću novčanike bh. građana.

Kampanja “Društveno odgovorni” u Republici Srpskoj, koja je do sada snizila cijene na 45 proizvoda, planira se završiti do kraja godine. Međutim, nema jasnih naznaka o produženju kampanje. Uprkos smanjenju cijena, postoji zabrinutost među građanima zbog mogućeg poskupljenja nakon Nove godine. Povećanje cijena hljeba posebno je naglašeno, a odnosi se na očekivano povećanje minimalne plate.

S obzirom na trenutno niže cijene pšenice i brašna, predsjednik Udruge pekara Republike Srpske, Saša Trivić, izražava zabrinutost zbog očekivanog rasta cijena hljeba ako minimalna plata ostane na razini od 1050 KM. Osim toga, očekuje se da bi Nova godina mogla donijeti i povećanje cijena cigareta, no službene odluke još nisu donesene.

Prema Rabobanku, inflacija cijena hrane globalno će se smanjiti zbog pada cijena ključnih namirnica poput šećera, kafe, kukuruza i soje. I dok će potražnja opadati zbog visokih kamata i inflacije, pojedine kategorije proizvoda, poput pekarskih proizvoda, mesa i povrća, mogu doživjeti brži rast cijena.

Podaci o potrošačkoj korpi ukazuju na teškoće s kojima se suočavaju bh. građani. Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, za potrošačku korpu u novembru potrebno je bilo 2954,80 KM. To znači da prosječna plaća pokriva samo 42,64 posto potrošačke korpe, dok je minimalna plata pokrila samo 20,17 posto.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija