Nova gostovanja stranaca: Evropski komesar za proširenje Varhelyi u srijedu dolazi u BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi će u srijedu doći u Bosnu i Hercegovinu gdje će se sastati sa bh. političkim zvaničnicima i liderima.

Varhelyi će biti u dvodnevnoj posjeti prilikom koje će se prvo sastati sa članovima Predsjedništva BiH, zatim sa delegacijom Vijeća ministara.

Na kraju, susret će se i sa predsjednicima političkih stranaka u BiH kako bi razgovarali o aktuelnim problemima i krizi u državi.

Varhelyi nije jedini evropski zvaničnik koji posjećuje BiH u prethodnih mjesec. Otkako traje blokada odlučivanja u državnim institucijama mnogi američki i evropski zvaničnici su posjetili BiH. Poslali su razne poruke – od onih uobičajenih poput poziva na dijalog do nešto oštrijih kao što je poziv na sankcionisanje zvaničnika iz RS-a.

Nakon sjednice Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove koja je održana prošle sedmice, a u vezi sa situacijom u BiH, Varhelyi je kazao da lideri u našoj državi moraju podržati rad državnih institucija, a ne blokirati ga.

On je naveo da umjesto opstrukcija, svi treba da porade na reformama koje bi BiH dovela do vrata EU, a da će EU zauzvrat pomoći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79