Nova hit ideja Dodika: ‘Vanjski suverenitet’ i ‘unutrašnji teritorijalni integritet’

Nakon što je jučer prisustvovao sastanaku sa visokim američkim diplomatama u Predsjedništvu BiH, Milorad Dodik dao je vrlo opasnu izjavu koja je prošla prilično neopaženo.

Naime, s članovima Predsjedništva BiH jučer su se sastali viši savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar te ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

Tema je bila blokada državnih institucija koju provodi Dodikov SNSD.

Nakon toga, Dodik je održao press-konferenciju na kojoj je iznio svoje viđenje ovog sastanka.

Kazao je da su se ponovo spominjale sankcije te da je on jasno iznio svoj stav i stav RS posebno o provođenju ‘vraćanja nadležnosti’.

U tom dijelu Dodik je izgovorio ovo:

“RS uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Šta ovo znači?

Vrlo je opasna formulacija koju Dodik koristi.

Prvo ‘spoljni suverenitet’.

Naime, suverenitet je potpuna vlast države na vlastitu teritoriju i sve procese koji se odvijaju.

Međutim, postoje dvije vrste suvereniteta – unutrašnji i vanjski.

Dakle, unutrašnji suverenitet u suštini znači da je država vladar svih procesa koji se odvijaju odnosno da država ima pravo da kontrolira sve procese. Vanjski podrazumjeva, da je država donosi odluke nezavisno od bilo kakve vanjske vlasti.

To znači da Dodik podržava samo onaj dio suvereniteta koji se odnosi na to da bilo kakva strana sila ne može utjecati na odluke unutar BiH.

A što se tiče unutrašnjeg suvereniteta, Dodik ga očigledno ne priznaje i prednost daje entitetskom vladanju bez utjecaja države na procese čime defacto ponovo negira državne institucije.

Drugo: Unutrašnji teritorijalni integritet.

  Poreska prijava za registrovano oružje u RS-u ili slijede novčane kazne

Dodik je namjerno istakao ovo ‘unutrašnji’. Teritorijalni integritet podrazumjeva nepromjenjivost granica, a sam Dodik je jučer kazao da RS ne želi ići ka secesiji.

No, unutrašnji teritorijalni integritet BiH znači da se jasno zna kakve su i gdje su ‘granice’ između entiteta.

Kao treće sporno potrebno je istaći i to da je BiH ‘sastavljena’ od dva entiteta.

Naime, sve što je sastavljeno može se i rastaviti. Dodik svjesno gura priču o sastavljenoj BiH ne priznajući njeno postojanje u preddejtonsko vrijeme. Čak ni po Dejtonskom sporazumu BiH nije sastavljena od dva entiteta, nego je administrativno podijeljena na dva entiteta i Distrikt Brčko.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79