Nova hit izjava za kraj ove godine: Manje smrdi dim od uglja nego visoke evropske cijene koje ne možemo plaćati

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Brezi da smatra da smo u BiH previše nervozno shvatili proces energetske tranzicije sa fosilnih goriva.

Nakon sastanka s općinskim načelnikom Vedadom Jusićem, Novalić je istakao da će i EU koristiti ugalj do 2050, što je dug rok.

– Mi trenutno ne možemo i nećemo bez uglja i već sam za medije izjavio da manje smrdi dim od uglja nego visoke evropske cijene koje mi ne bi mogli plaćati – poručio je Novalić i dodao da BiH ne želi izgubiti energetsku nezavisnost.

Naglasio je da će Vlada FBiH pomoći u projektu gasifikacije Breze i restrukturiranja rudnika uglja, te najavio podršku industrijskim zonama kako bi ta lokalna zajednica napravila kvalitetan pomak.

Načelnik Jusić je rekao da je za tu općinu prioritet rješavanje problema centralnog grijanja koje sada ne radi, te da je dugoročno rješenje u gasifikaciji.

Potcrtao je da je Breza ovisna o rudniku uglja koji zapošljava više od trećine radno sposobnog stanovništva, što bi kroz restrukturiranje trebalo biti smanjeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79