Nova ideja Semira Osmanagića: U Visokom novi način za borbu protiv korone

Toplo, proljetno vrijeme krajem februara inspiriralo je članove Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ u Visokom koji su intenzivirali radove na pripremi za dolazak nove sezone.

Arheološka iskopavanja su u punom jeku, posebno u novootkrivenim ljekovitim tunelima, gdje je pronađena i jedna otvorena sekcija i gdje je očišćeno oko 130 metara tunela.

– U tunelu „Ravne“ vršimo zamjenu podgrade, jer vodimo računa o sigurnosti svih naših posjetilaca i radnika. U parku „Ravne 2“ u toku su pripreme za sadnju cvijeća, a pošto je naš park prošle godine bio i park cvijeća, ove godine namjeravamo udvostručiti cvjetne površine. Izgradili smo i predivnu fontanu od kamenih oblutaka iz naših tunela, a u toku je izgradnja obaloutvrda i kamenih obala, koje imaju estetski značaj za park, ali i funkciju zaštite parka od poplava – kazao je za „Avaz“ osnivač Fondacije Semir Osmanagić.

Iako sezona zvanično još nije počela, u kompleksu „Ravne“ već ima gostiju, posebno vikendom i kad je sunčano vrijeme.

– Sve je više sunca, a naša deviza je da je za borbu s virusima potreban jak imunitet. Ove godine smo, uz pozive za posjete našim tunelima i pješačkim stazama, dodali i još jednu zanimljivu aktivnost. Na ljetnoj pozornici „Vremeplov“ postavljamo stolice za sunčanje, jer izlaganje blagoj sunčanoj svjetlosti dovodi do proizvodnje vitamina D, koji je ključan u borbi s koronavirusom. Zabilježeno je da je 90 posto osoba koje su stradale od tog virusa imalo manjak vitamina D, a jedini način za njegovo prikupljanje je sunčanje – poručio je Osmanagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79