Nova Kaledonija danas odlučuje o otcjepljenju od Francuske

Birači u Novoj Kaledoniji, francuskoj prekomorskoj teritoriji u južnom Tihom okeanu, danas će na referendumu odlučiti da li žele nezavisnost od Francuske.

Više od 180.000 birača treba odgovoriti na pitanje: “Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?”

Glasačka mjesta, njih 294 otvorena su jutros u 8:00 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 18:00 sati, navodi AFP.

Glasanje je ključno za određivanje budućnosti arhipelaga i njegovih 270.000 stanovnika, uključujući domaće Kanake i potomke evropskih kolonizatora.

Agencija AFP javlja da se očekuje da će glasači odbaciti otcijepljenje od Francuske nakon skoro 170 godina i pored značajne podrške tom planu.

Prije dvije godine je 56,4 posto glasača na sličnom referendumu odlučilo da održi veze sa Parizom, umjesto da podrži nezavisnost.

Referendum je dio pažljivo dogovorenog plana dekolonizacije dogovorenog 1998. godine, poznatog kao sporazum iz Noumeje.

Sporazumom je okončan krvavi sukob između mahom autohtone populacije Kanak koja se zalaže za nezavisnost i potomaka evropskih doseljenika poznatih kao “Keldoš” osamdesetih godina.

To nasilje kulminiralo je krvavom talačkom krizom 1988. godine, kada je na jednoj strani ubijeno 19 separatista, a na drugoj šest policajaca i pripadnika specijalnih snaga.

Glasanje je dugo planirano i usredsređeno je na lokalna pitanja, ali dolazi u trenutku kada je nasljeđe kolonijalizma pod novom lupom na globalnom nivou, nakon protesta posljednjih mjeseci protiv rasne nepravde inspirisane pokretom “Black Lives Matter” u SAD-u, prenosi AP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79