Nova Kasaba: Pet učenika zbog teške materijalne situacije prekida školovanje

Djeca Bošnjaka u Konjević Polju na nastavu će krenuti 1. septembra. Njih 63, koji su učenici od prvog do petog razreda, i ove godine će se družiti na časovima u Edukativnom centru u Novoj Kasabi. Ostali, njih 72, koji su učenici šestog do devetog razreda, nastavu će pratiti online.

Vehid Dedić, predsjednik Vijeća roditelja, pet mališana zbog teške ekonomske situacije neće biti u mogućnosti nastaviti svoje školovanje, kazao je za Preporod.info.

– Žalosno, ali istinito je da imamo porodice čiji roditelji nisu u mogućnosti svojoj djeci platiti čak ni osnovno obrazovanje do petog razreda – kaže Dedić.

On podsjeća da su roditelji i djeca u Republici Srpskoj (RS) ustrajni u tome da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, a ne ćirilici.

Inače, samo u dvije improvizovane škole izvodi se nastava na bosanskom jeziku u bh. entitetu Republika Srpska – Nova Kasaba i Vrbanjci.

U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije RS nazivaju “bošnjačkim jezikom”.

– Nažalost, u 21 vijeku mi se borimo za naš jezik. Ta borba traje sedam godina. Do sada smo ispratili 135 učenika, od kojih je 130 nastavilo svoje školovanje u nekoj od srednjih škola širom naše države BiH – pojašnjava Dedić.

Ističe da u Edukativnom centru u Novoj Kasabi sva djeca pohađaju vjeronauku. Navodi da im je problem što svim đacima još uvijek nisu uspjeli osigurati određen broj tableta, kako bi mogli pratiti nastavu online.

– Prošle godine uspjeli smo osigurati oko 50 tableta uz pomoć ministra za obrazovanje u Kantonu Sarajeva kao i Nihade Čolić, koja radi u Ministaarstvu, i direktora OŠ “Malta” Asmira Hasičića. Bitno je napomenuti da djeca i ove godine imaju osiguran prijevoz, zahvaljujući Edinu Ramiću, koji je kao čovjek i kao ministar u Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe u Federaciji BiH stao uz nas da bar jednu brigu skine sa vrata Savjetu roditelja – kaže Dedić.

Ocijenio je neadekvatnom reakciju visokog predstavnika međunarodne zajednice, ali i Misije OSCE, iako im je u mandatu provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– I od Ustavnog suda očekujem da konačno donese presudu, jer su Ustavom i Konvencijom zagarantovana sva prava sgrađanima u BiH, nebitno kojoj nacionalnoj ili vjerskoj skupini pripadaju, a posebno prava svakog djeteta – poručio je Dedić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79