Nova pravila od 15. oktobra: U Hrvatsku sa samo dvije kutije cigareta

Uskoro će na snagu stupiti nova pravila o količini cigareta koju je moguće prenijeti preko granice, što će zasigurno smanjiti šoping Hrvata u BiH i Srbiji, gdje mnogi kupuju duhanske, ali i druge proizvode, po jeftinijim cijenama.

Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja Hrvatska je odlučila izmijeniti, a time će i carinske kontrole na granici biti rigoroznije. Tako će se od 15. oktobra u zemlju moći unijeti najviše dvije kutije cigareta, dok se do sada mogla unijeti cijela šteka s deset kutija. Kada je riječ o duhanu, umjesto dosadašnjih 250 grama, smjet će se unijeti samo 50 grama, javlja Glas Slavonije. Zračni promet je izuzet od tih pravila.

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupovini cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a.

Ove je godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica pa je i ta potrošnja prepolovljena. Naime, u prvih osam mjeseci ove godine su strani državljani zatražili povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka (168,6 miliona kuna), dok su u istom periodu prošle godine potrošili oko 83 miliona KM (319 milijuna kuna), piše Glas Slavonije, pozivajući se na podatke glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića.

Granični prijelaz Orašje prednjači po vrijednosti robe iznesene iz BiH jer preko njega mnogi Slavonci odlaze u prekogranični šoping. Riječ je o iznosu od 5,6 milijuna KM (21,5 milijuna kuna). Kupuju se prehrambeni proizvodi, gorivo, ali i lijekovi, koji su tamo jeftiniji, a u Hrvatskoj se često ne mogu nabaviti bez recepta. Tu su i autodijelovi, namještaj, stolarija, ali i neke usluge, poput stomatoloških. Cigarete i duhan ipak su glavni razlog odlaska Hrvata u kupovinu u BiH i Srbiju, a tokom pandemije su mnogi šverceri duhan prodavali i po trostruko većoj cijeni nego inače.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79