Nova sadaka: NATO donirao OSBiH opremu za hitan medicinski transport zaraženih osoba

Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) osigurana je odgovarajuća medicinska oprema putem mehanizma Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na nesreću (EARDCC), namijenjena jačanju kapaciteta u borbi protiv pandemije koronavirusa, odnosno zdravstvenih kriznih situacija.

Radi se o tri komore negativnog pritiska, tipa ISOARK N-36-4-H za izolaciju i hitan medicinski transport zaraženih osoba, čija je nabavka finansirana putem NATO povjereničkog fonda (NATO Trust Fund).

Nastavak podrške

Tim povodom, danas je u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu upriličena ceremonija primopredaja vrijedne opreme koja će doprinijeti efikasnijem odgovoru na aktuelne zdravstvene izazove te koju će, osim za pripadnike OSBiH, biti moguće koristiti i za civilne potrebe.

Zamjenik komandanta NATO-štaba Sarajevo brigadir Olkaj (Olcay) Denizer kazao je prilikom primopredaje kako je spomenuti NATO-ov centar od samog početka pandemije pružao podršku Bosni i Hercegovini, istaknuvši opredijeljenost Alijanse da nastavi pružati takvu podršku.

– Siguran sam da će ta podrška biti nastavljena i želim iskoristiti priliku i još jednom zahvaliti Češkoj Republici, Kraljevini Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama za velikodušnu donaciju putem NATO povjereničkog fonda, koju smo danas uručili – dodao je brigadir Denizer.

Zahvalnost uime odbrambenih institucija BiH iskazao je pomoćnik ministra odbrane BiH Zoran Šainović, naglašavajući kako svjedočimo još jednoj donaciji koju su OSBiH dobile od NATO-saveznika.

Predstavljene karakteristike

Uz napomenu kako se radi o sredstvima kojima će biti unaprijeđeni kapaciteti i sposobnost OSBiH da, prije svega, zaštite svoje pripadnike, ali i da pruže podršku i svima drugima u BiH, kojima pomoć eventualno bude potrebna.

– Ovim činom se demonstrira privrženost NATO-a Bosni i Hercegovini, kao i razumijevanje za naše potrebe – kazao je Šainović, pozdravljajući iskazanu spremnost NATO-a da podrži napore na očuvanju mira i sigurnosti za sve narode i građane BiH.

U sklopu ceremonije predstavljene su tehničke karakteristike donirane opreme, uključujući brojne zdravstvene benefite njenog korištenja u slučaju potrebe.

Ceremoniji primopredaje u kasarni OSBiH u Rajlovcu, pored bh. odbrambenih dužnosnika, prisustvovali su predstavnici NATO štaba u Sarajevu i vojno-diplomatskog kora u BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79