Nova šansa: Safeta suprugu Nijazu donirala bubreg i sačuvala mu život

Safeta Zubanović iz Prijedora je prije sedam godina darovala jedan bubreg suprugu Nijazu i time mu sačuvala život. Sada su oboje zdravi i ruku pod ruku hrabro koračaju kroz život.

Safeta ističe da je najsretniji trenutak u njenom životu bio kada joj je hirurg saopštio da može donirati bubreg suprugu koji je četiri godine bio na dijalizi.

– Kada dijaliznog pacijenta imate u kući to mogu samo da vas razumiju ljudi koji takve ljude imaju u kući, bilo porodica da ima sina, supruga, majka, familija, uža, šira, svi trpe i ja uvijek sa ovog mjesta apelujem da rodbina, drugovi, drugarice istupe sa tom odlukom da doniraju organ, jer ja zaista nikakvih problema nemam čak se ljepše osjećam valjda čovjek kada zna da je u životu nekome pomogao svaki dan mu je ispunjen – priča Safeta.

Nijaz Zubanović objašnjava da samo dva čovjeka od 100 oboljelih pobijede gudpasterov sindrom koji je napao i njegove bubrege.

Prisjeća se da je četvrtkom otišao na pregled u bolnicu, a već u ponedjeljak je bio na dijalizi.

– Za tri, četiri dana sam od zdravog čovjeka iz kabine, koji je vozio kamion, postao čovjek koji nije više ni za šta, samo da leži i čeka smrt u ovim ulsovima – navodi on.

Dodaje da su rodbina i supruga pokrenuli akciju skupljanja novčane pomoći i uz pomoć „Otvorene mreže“, Nijazu je Safetin bubreg presađen u Francuskoj.

– Od avgusta 2015. godine ja sam vraćen u normalan život. Uz redovne kontrole i terapije ja živim normalno i skoro sam radno sposoban i bez ikakvih problema – ističe on.

Bosna i Hercegovina još uvijek nije dio Eurotransplant programa za dodjelu i razmjenu organa. Članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji omogućilo bi pacijentima da brže dođu do organa koji su im potrebni za život. Zbog toga je i otežana transplantacija bubrega oboljelima od osoba koje su preminule. Transplatacija bubrega koju doniraju srodnici uspješno se obavlja u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske i većim zdravstvenim centrima u Bosni i Hercegovini.

U prošlih 12 godina transplatacija bubrega obavljena je kod osam pacijenata prijedorskog Centra za dijalizu „Frezenijus medikal ker“. Načelnik ovog Centra za dijalizu, Ljubomir Vuković priča da su trenutno četiri pacjenta spremna i čekaju poziv za transplataciju.

-Transpantacije radimo u Turskoj, Italiji, Francuskoj i ima jedna žena zakazanu transplantaciju u Bjelorusiji, e sada žive srodne transplatacije se rade i kod nas. Više od 30 takvih transplantacija je urađeno u Banjaluci, i u BiH, radi to i Sarajevo i Tuzla, a mi to još radimo u Beogradu, znači ako je donor neko od porodice, a ove kadaverične to je malo problem jer mi još nismo u Eurotransplantu-navodi Vuković.

Članstvo u Eurotransplantu i donorske kartice za mnoge bi bile nova šansa za život. U prijedorski Centar na dijalizu dolazi 65 pacijenta iz regije, od kojih je 11 iz Sanskog Mosta.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79