Nova šansa za BiH: Hoće li naša država sutra dospjeti na spisak zemalja čiji građani mogu slobodno putovati u zemlje EU

Vijeće Evropske unije sutra će zasjedati u Briselu, a raspravljat će se, između ostalog, i o spisku zemalja čiji građani mogu slobodno putovati u zemlje članice EU.

– Na dnevnom redu ambasadora uključena je i tačka u okviru koje će se pregledati lista trećih zemalja za koje mogu početi ukidanja ograničenja putovanja – rečeno je iz Vijeća EU za “Avaz“.

Za sada nam nisu mogli potvrditi hoće li doći do promjene trenutnog spiska zemalja, na kojem, podsjećamo, Bosna i Hercegovina nije. To znači da za sada, naši građani još ne mogu slobodno putovati u zemlje članice EU.

Ukoliko sutra dospijemo na spisak, to će biti dobra vijest za mnoge u BiH. Ipak, Vijeće EU odluku donosi na osnovu epidemiološke situacije u pojedinoj zemlji, ali i dostupnošću podataka ili primjenom kriterija reciprociteta, zavisno od slučaja do slučaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79