Novac, respiratori, maske, odijela: Pogledajte od koga je BiH dobijala pomoć tokom pandemije

Više od 20 država, te nekoliko međunarodnih organizacija odazvalo se pozivu za pomoć kojeg je, zbog pandemije koronavirusa, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo još krajem marta putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, te putem redovne komunikacije sa ambasadorima akreditiranim u nšoj zemlji.

Evropska unija (EU) je, kako se navodi u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova na zastupničko pitanje Saše Magazinovića, najprije izdvojila sedam miliona eura za urgentne medicinske potrebe, što je implementirano posredstvom UNDP-a.

Za generalnu medicinsku pomoć je EU izdvojila 28 miliona eura, zatim 45 miliona eura koji će biti delokalizirani iz budžetskih linija drugih programa, a koji će biti usmjereni za ublažavanje ekonomskih posljedica.

EU je također deblokirala iznos od 3,3 milijarde eura za pomoć Zapadnom Balkanu u ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa, a od tog iznosa je 250 miliona eura namijenjeno za BiH.

SAD su dostavile pošiljku zaštitne opreme za Oružane snage BiH, pomoć u medicinskoj zaštitnoj opremi, kao i dodatnu pomoć u iznosu od milion dolara implementiranih putem USAID-a, te 500.000 dolara za aktivnosti UNICEF-a u BiH u borbi protiv pandemije.

Iz Turske su stigle zaštitne maske, rukavice i testovi, a Norveška je donirala 900.000 eura. Švicarska je donirala 200.000 dolara, a ta sredstva su implementirana kroz Program za razvoj UN-a.

Iz Malezije je stigla pošiljka od dva miliona maski, iz Slovenije medicinska zaštitna oprema vrijedna 133.000 eura, iz Kine medicinska i zaštitna oprema, uključujući šest respiratora i 142.000 maski. Rusija je dostavila medicinsku i zaštitnu opremu, a kao donacija je evidentiran i medicinski tim od 24 osobe i pet vozila za dekontaminaciju.

Iz Hrvatske je stigla zaštitna oprema u iznosu od 324.000 KM, dok je Austrija pristala na prihvat određenog broja oboljelih osoba. Iz NATO-a je stigla zaštitna oprema, a iz Mađarske 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odijela. Medicinska i zaštitna oprema, kao i šatori, kreveti i vreće za spavanje stigli su iz Srbije, iz Italije 200 specijalnih maski za subintezivne njege i medicinski tim, dok je Azerbejdžan donirao 538.910 eura i isporuku tehničkog materijala prenosi Faktor.

Poljska je dostavila 150.000 maski, 11.035 litara sredstva za dezinfekciju, te je ponudila da prihvati određeni broj oboljelih od COVID-19. Iz Katara je stigla zaštitna medicinska oprema poput specijalnih maski, maski, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala, rukavica i testova.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je u BiH stigla zaštitna medicinska oprema poput specijalnih maski, maski, vizira, naočala, odijela, testova i 40 respiratora. Japan je donirao Avigan, eksperimentalni lijek koji se pokazao učinkovitim u liječenju COVID-19.

Švedska je pružila pomoć za sigurne kuće u BiH, koja se implementirala putem UN Women, a u fazi implementacije je i pomoć Kanade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79