Novalić: “60 posto se više kupuje automobila nego 2014. godine, 60 posto se troši više goriva”

Federalni premijer Fadil Novalić osvrnuo se na ekonomsku situaciju u Federaciji BiH, istaknuvši kako su ekonomski pokazatelji u 2021. iznimno dobri.

“Kad su u pitanju ekonomski pokazatelji koje mi šaljemo u Eurostat, a to su indeks potrošačkih cijena i GDP, GDP raste izuzetno dobro. Ove godine će to biti 4 do 4,5 posto zahvaljujući infrastrukturnim radovima i izvozu. Mi to osjetimo i na prihodima, nama su prihodi u sedam mjeseci 2021. bolji nego 2019. godine koja je bila najbolja poslijeratna godina”, izjavio je Novalić prilikom posjeta gradilištu ceste Stolac- Neum.

Ustvrdio je kako rastu i prosječne plaće.

“Neki kažu da je to zbog otpuštenih radnika s najnižim plaćama, međutim ne radi se o tome. Imamo samo sedam hiljada manje zaposlenih zbog korone, a 7.000 na pola miliona ne može utjecati na visinu plaće. Očito je tržište rada postalo drukčije, napetije, nema radne snage i zato poslodavci moraju platiti više radnike”, kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, u vrijeme prvog mandata aktualne Vlade FBiH GDP je porastao za pet milijardi maraka, dok je u vrijeme prethodne vlade taj rast iznosio jednu milijardu.

“Ako bismo mjerili naš život, on se morao za trećinu popraviti u zadnjih pet-šest godina i to jest tako, mi to vidimo. 60 posto se više kupuje automobila nego 2014. godine, 60 posto se troši više goriva, troši se tri milijarde više u maloprodaji. Za 27 posto je porasla maloprodaja, a u maloprodaji kupujemo mi, a ne stranci”, izjavio je federalni premijer.

Dodao je kako se Vlada može osloniti samo na makroekonomske pokazatelje, a “percepcije je nešto drugo, percepciju možete medijima ili politikom odvesti na jednu ili drugu stranu”.

Penzije u FBiH će rasti, to je moje obećanje!

“Brojevi koje smo zatekli u penzijskom fondu bili su alarmantni. Akumulirani deficit fonda krajem 2016. godine iznosio je 227 miliona KM. Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita”, izjavio je Novalić.

Dodao je kako su penzije bile neredovne, nestabilne i nimalo pravične te da su znali da je vrijeme za promjene.

“Usvajanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u martu 2018., uspjeli smo do kraja 2019. godine deficit od 227 miliona pretvoriti u suficit od 56.000.000KM. Rast suficita omogućio je porast penzija za čak 20%. Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM”, izjavio je Novalić.

Istakao je kako trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM.

“Ovaj rezultat je posebno značajan ukoliko se ima na umu da je prosječan broj penzionera tokom prethodne Vlade Federacije BiH iznosio 386.000, dok je od 2015. godine do danas, prosječan broj 412.000. Penzije će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam”, zaključio je Novalić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79