Novalić: “Nametnuta vlast će poskupiti struju. Kao posljedica će biti odatna otpuštanja radnika”

Vlada Federacije BiH (FBiH) trebala bi da na narednoj sjednici razmatra odluku o korekciji cijena električne energije za privredne subjekte u FBiH u 2024. godini. Rast cijena čini se neminovan zbog gubitaka preduzeća “Elektroprivreda BiH” i katastrofalnih rezultata poslovanja, niže prodajne cijene megavat-časa u odnosu na proizvodnu.

Od procenata poskupljenja zavisiće i posljedice po privredu FBiH, ali i građane koji su već opterećeni raznim poskupljenjima.

O navedenoj odluci reagovao je i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

NAMETNUTA VLADA ĆE POSKUPITI STRUJU NAKON 8 GODINA

Nažalost, i ovaj put sam bio u pravu. Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju.

Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.
Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti.
O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti.

Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta.” – kaže Novalić.

Posjetimo Vlada FBiH proglasila je juče stanje ugrožene bezbjednosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu, čime je stvoren pravni osnov za kontrolu cijena struje.

Donošenjem ove odluke stvoren je pravni osnov da Vlada FBiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji, odnosno da u stanju ugrožene bezbjednosti snabdijevanja može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena električne energije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79