Novalić: Neka Vlada KS nabavi ruske vakcine a mi ćemo finansijski podržati

Iz Ureda premijera FBiH danas su se ponovo oglasili saopćenjem zbog optužbi koje iznose političke stranke koje su u vlasti u KS u vezi nabavke vakcina.

“Kako političke stranke, koje su u vlasti u Kantonu Sarajevo, kao i premijer Vlade KS, nastavljaju s optužbama da premijer Federacije BiH, Vlada FBiH i Zavod FBiH za javno zdravstvo opstruiraju ugovor za nabavku vakcina preko Ruskog fonda, i pored svih objašnjenja koja su dobili i preporuka zdravstvene struke, poručujemo da ukoliko Vlada Kantona Sarajevo dijeli te stavove, da proces nabavke po ugovoru koji su sami ispregovarali nastave, a Vlada Federacije će, kad ugovor bude realiziran, u interesu građana Kantona Sarajevo, finansijski podržati njihovu kupovinu kako je i dogovoreno”, navodi se u reakciji.

Podsjećamo, taj ugovor predviđa nanavku 500.000 vakcina Sputnik V i to 200.000 za KS i 300.000 za FBiH, a Vlada FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH zatražili su od Vlade KS definisanje uslova nabavke i termine isporuka što je ostalo nedefinisano u ugovoru koji je proslijeđen ne potpis.

Uz potpisani ugovor za kineske vakcine Sinofarm, Vlada Federacije nastavlja postupke pregovora i sa drugim proizvođačima s ciljem nabavke vakcine za sve građane Federacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79