Novalić odgovorio zastupnicima: Niste nas vi natjerali da radimo, aktivnosti započete prije vaše sjednice

Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je rasprava o epidemiološkoj situaciji.

Stav Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je da se ne treba uvoditi „lockdown“ na prostoru cijele FBiH, kazao je na vanrednoj sjednici ovog doma šef Kluba Marijan Klaić.

Dodao je da je neophodno ući u proces pooštravanja mjera u pojedinim kantonima.

– Predlažemo dva zaključka. Prvi je da Predstavnički dom zaduži Vladu FBiH izmjene i dopune postojećih zakona kojima bi se regulirao pitanje donošenje mjera tokom epidemije. Propisi moraju sadržavati proporcijalnost. Drugi je da u prijelaznom razdoblju Vlada FBiH donosi mjere vodeći računa o proporcijalnosti i o tome izvještavati Parlament FBiH – istakao je Klaić.

Klub SDA
Predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić kazao je da se svi trebaju držati Poslovnika.

– Koristim priliku da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima. Pojedini zastupnici su iznosili konstantacije da smo mi natjerali Vladu FBiH da radi svoj posao, ja se ne slažem s tim. Nismo tjerali Vladu, ona je radila svoj posao. Ne mogu da se ne osvrnem na veliki broj zaključaka koji su poslali klubovi. Apsurdno je nametati iste mjere u Sarajevu i u ZDK. Zašto bi ispaštali građani u Tešnju i Bihaću ako Vlada Edina Forte nije poduzela mjere – naglasio je Efendić.

Dodao je da je apsurdno zatvarati Tešanj ili Živinice zbog nesposobnosti Vlade KS.

– Ovo je pokušaj da se skine odgovornost s Vlade KS i premijera Forte. Nedopustivo je to. Postoji mogućnost donošenja mjera i proglašavanja stanja prirodne nesreće. Imamo dosta predloženih mjera i sugerirao bi Vladi KS da pogleda neke od njih. Zatvaranje entiteta je suprotno Ustavu. Zatvaranje FBiH neće polučiti rezultate, jer ne možemo žicom zatvoriti entitetsku granicu od koje ja živim na 500 metara – istakao je Efendić.

Prema njegovim riječima, Klub SDA podržava zaključke koje je predložio Odbor za zdravstvo.

– Pod dva tražimo uspostavljanje kontrole provođenja mjera. Dajemo punu podršku premijeru Novaliću i Vladi FBiH u cilju nabavke vakcina – kazao je Efendić.

Zdravstvo je podijeljena nadležnost
Premijer Fadil Novalić ovom prilikom kazao je da je zdravstvo podijeljena nadležnost.

– Kolegici Ćudić moram da kažem da će gradovi dobiti novac, kao i kantoni, a kako bi provodili mjere. Zastupnica Prašović-Gadžo je kazala da je Parlament FBiH natjerao Vladu da radi, to nije tako. Aplikacije su poslate na veleprometnike prije Ad hoc grupe i sjednice Parlamenta, aktivnosti su započete 17. i 22. februara, a sjednica je održana 24. februara. Mi smo 25. februara pozvali sve kompanije da dostave svoje ponude i to je dan nakon sjednice, a zaključke Parlamenta smo dobili 3. marta. Na osnovu zaključaka smo pozvali sve premijere kantona da bi harmonizirali postupke, a ne mjere – istakao je Novalić.

Dodao je da je Vlada FBiH 3. marta formirala Ad hoc tim a na prijedlog Parlamenta.

– Nikakav Odbor za zdravstvo ni Parlament nas nije natjerao, mi smo postupke pokrenuli ranije, dakle 17. februara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79