Novalić: Počela isporuka 20.000 testova, ubrzo stiže još 150 hiljada

U toku je obraćanje predstavnika federalnih i drugih nadležnih institucija povodom širenja koronavirusa.

U Vladi FBiH održana je press konferencija na temu širenja koronavirusa. Premijer FBiH Fadil Novalić u svom obraćanju rekao je da je počela podjela 20.000 testova te da će svi gradovi u većem entitetu dobiti određen broj.

Na konferenciji za medije je podsjetio da je danas počela dostava 20.00 testova za detekciju, te da bi trebali biti dostavljeni do kraja dana.

Masovnije testiranje

– Svaka općina u Federaciji BiH će dobiti testove – rekao je Novalić dodajući da Vlada FBiH nastavlja sa jačanjem zdravstvenog sektora.

Naglasio je da će kupovinom novih testova biti masovnija primjena i testiranje građana. On je naglasio da je Vlada FBiH kupila još 150.000 testova, a nova isporuka će ići vrlo brzo.

– Vlada će brinuti o svakoj općini i svakom građaninu, za to imamo sredstva i kapacitet. Osim jačanja zdravstvenog sektora finaliziramo set ekonomskih mjera – istakao je Novalić.

Poručio je da niko neće biti zapostavljen niti zaboravljen te da je ovo vrijeme u kojem treba pokazati zajednišvo, odgovornost i solidarnost.

– Prema izvještaju od jutros, u posljednja 24 sata testirano je 147 osoba, a potvrđeno je virus COVID-19 kod 21 osobe. Od novih slučajeva devet je u Tuzlanskom, šest u Zapadnohercegovačkom, tri u Sarajevskom, dva u Unsko-sanskom i jedan u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ukupno je testirano 737 osoba, a COVID-19 utvrđen je kod 95 pacijenata. najviše slučajeva je u HNK 33, ZHK 17, u KS 13, u TK devet, ZDK i USK po osam, BPK pet, PK jedan i SBK jedan. Imamo pet smrtnih ishoda dva u Bihaću, i po jedan u Konjicu, Sarajevu i Grudama – rekao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Sanjin Musa.

Isplata penzija uredna

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić rekao je da će isplata penzija za mart početi 6. aprila. Istakao je da ima dovoljno sredstava za isplatu, iako su prihodi od doprinosa krajem mjeseca bili slabiji.

Naveo je da priremaju određene aranžmane sa bankama i poštom da bi penzioneri dobili i preuzeli penzije, a da to ne bude uzrok širenje virusa.

– Primarna obaveza svih nas je da se držimo preporuka kriznih štabova, da se epidemija drži pod kontrolom i da što bezbolnije prođe – poručio je Krnjić.

O aktivnostima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo govorio je direktor Armin Kajmaković.

– Sve kapacitete stavili su u kontekst borbe protiv pandemije. Sve službe su spremne na aerodromu, uključujući i službe koje sarađuju s nama poput Granične policije, inspekcije, Civilne zaštite. To je okazao i transport naših ljudi iz Italije, koji je proveden uz poštovanje svih sigurnosnih procedura – rekao je Kajmaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79