Novalić poručuje da je krajnje vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM: Koliko je to uopšte realno?

Novalić poručuje da je krajnje vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM: Koliko je to uopšte realno?


Povećenje životnog standarda građana je jedan od najvećih fokusa Vlade Federacije BiH, poručio je premijer Fadil Novalić najavljujući minimalnu platu 700 KM. Ali koliko je to uopšte realno?

“Svjesni da je minimalna plata (406 KM) nedopustivo niska, naš rad smo bazirali na uspostavljanju pozitivnog ekonomskog trenda, odnosno ostvarivanju ekonomskog rasta”, izjavio je on.

U nastavku premijer navodi i konkretne najave budućih kretanja važnih ekonomskih parametara.

“Trenutni ekonomski rast FBiH omogućava Vladi FBiH da poveća minimalnu platu na 700 KM i time ostvari porast od 72,4 posto”, napisao je on.

Novalić kaže i kako očekuje da oba doma Parlamenta FBiH hitno usvoje Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i prateće zakone.

“Krajnje je vrijeme da minimalna plata iznosi 700 KM”, zaključio je Novalić.

Dugo traje rasprava o povećanju minimalne plate u Federaciji BiH, a želje sindikalaca kretale su se od 700 do 1.000 KM. Ekonomisti su bili mnogo suzdržaniji.

Treba istaći da su obećanja o povećanju minimalne plate stara godinama. Reformski zakoni koje Vlada FBiH najavljuje još od 2015. zbog političkih ucjena i tubulenicja, neformiranja nove vlade i sličnih blokada je uzrok da se zakoni usvajaju puževom brzinom. Ključna kočnica je Dom naroda FBiH gdje je zakočeno više zakona koji su potrebni i korisni za građane.

A san o povećanju minimalne plate bez političkog dogovora bi i dalje mogao ostati samo san.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija