Novalić: Potpisan je ugovor za nabavku vakcina, očekujemo da Rusi potpišu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjoj online sjednici Zastupničkog doma FBiH kazao kako je ispred FBiH potpisan ugovor za nabavku ruskih vakcina Sputnik V od 500.000 doza, i da se očekuje potpis s ruske strane. Dodaje da se vakcine mogu očekivati u Sarajevu naredne sedmice. Ukazuje da Vlada FBiH neće uvesti lockdown.

– Svjedoci smo da se epidemiološka situacija usložnjava, u ovom trenutku u fokusu je nabavka vakcina. Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Moram spomenuti da smo mi prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje je bio prisutan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina preko COVAX mehanizma i da se počnemo sami snalaziti – govori Novalić i dodaje:

– RS je ranije počeo raditi na nabavkama vakcina, ali to je u skladu s njihovim ponašanjem. Sve što država radi, oni rade paralelno. Prebacuju nam da je RS ranije reagirao, mi da smo glumili državu, nabavili bismo vakcine još u decembru. Od 25.2. kantoni su pozvani da pokušaju nabaviti vakcine. U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBiH je preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane nabavku vakcina Sputnik V od 500.000 doza, koje koštaju 14,31 eura po dozi. Ruski carinici će direktno doletjeti s vakcinama na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Prva isporuka se očekuje naredne sedmice.

Osvrnuo se na zahtjeve zastupnika za uvođenje lockdowna.

– Lockdown koji je uveden prošle godine ostavio je dramatično negativne posljedice na ekonomiju, ali je smanjen broj oboljelih od koronavirusa. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja, a i zatvaranje, odnosno lockdown, podrazumijeva zabranu kretanja što je u suprotnosti sa Ustavom – rekao je Novalić.

Dodaje kako lockdown nije rješenje jer nije ista incidenca oboljelih u svim kantonima, javlja Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79