Novalić prijavio sudiju na disciplinsku jer mu je odbio odgoditi odlazak u zatvor

Fadil Novalić, bivši federalni premijer i osuđenik na četiri godine zatvora pred Sudom BiH, putem svog advokatskog tima podnio je Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) pritužbu protiv Brace Stupara, sudije Suda BiH, saznaje Raport.

Novalić koji se žalio na to što je njegova molba za početak odgode izdržavanja kazne u Državnom zatvoru u Vojkovićima odbijena i dok se još čeka odgovor v. d. predsjendice Suda BiH Minke Kreho na tu žalbu, sudiju Stupara je prijavio zbog navodnog “disciplinskog prekršaja” pri donošenju rješenja o odbijanju njegove molbe.

Informaciju do koje je došao Raport potvrdili su za naš portal i u Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a, ali o detaljima pritužbe, kažu, ne mogu govoriti.

“U vezi sa Vašim upitom, želimo Vas informisati da Ured disciplinskog tužioca (Ured) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je početkom mjeseca zaprimio pritužbu koja se odnosi na nosioca pravosudne funkcije iz Vašeg upita, ali Vas ne može informisati o detaljima njenog sadržaja”, navodi se u odgovoru DT-a za Raport.

Dobijanje na vremenu i pritisak na Sud BiH

U žalbi s kojom osporava rješenje sudije Stupara, prema saznanjima Raporta, Novalić je naveo i to kao razlog zbog čega se treba odgoditi njegov odlazak zatvor gdje se prvostepenim rješenjem trebao javiti 6. marta.

Pored toga što Novalić prijavom protiv sudije Stupara želi dobiti na vremenu i ostati na slobodi uprkos pravosnažnoj presudi, naši izvori tvrde da je ova prijava i svojevrsna osveta Fadila Novalića sudiji Stuparu koji je inače bio član prvostepenog Sudskog vijeća koje je donijelo osuđujuću presudu protiv njega i ostalih u predmetu ‘Respiratori’, a koju je kasnije potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH.

Također, na ovaj način Novalić vrši pritisak na Sud BiH da u njegovu korist v. d. predsjednica Minka Kreho odluči po posljednjoj žalbi.

Podsjećamo, glavni adut na koji Novalić igra, a s kojim namjerava ostati na slobodi je to što traži odgodu odlaska u zatvor zbog “neodgodivih i važnih poslova”.

Naime, Novalić je u krajem decembra prošle godine, u vrijeme dok je još bio federalni zastupnik i vršio poslove u privatnim firmama koje se dovode u vezu s vlasništvom članova njegove porodice, sklopio šestomjesečni ugovor o djelu s firmom Wagner Automotiv d.o.o. Gradačac. Ta firma je u suvlasništvu Nurdina Peštalića, Novalićevog bliskog prijatelja i člana Glavnog odbora SDA.

Prije nego što je postao premijer FBiH, Novalić je bio i u Nadzornom odboru ove firme, a dok je bio premijer često je obilazio pogone ove kompanije.

Za upućene u privatne i poslovne veze Novalića i Peštalića nije nikakvo iznenađenje što je upravo Peštalić potpisao Novaliću ugovor o angažmanu s čime mu je u stvari pokušao omogućiti da ispuni jedan od zakonskih uvjeta za odgodu odlaska na izdržavanje kazne, odnosno unaprijed mu pripremio alibi za traženje odgode.

Prema tom ugovoru Novalić se obavezao da će izvršiti “izradu stručne analize potrebnih koraka u smanjenju CO2 emisije u tom preduzeću u skladu sa važećim EU direktivama o smanjenju emisija CO2.”

Novalićevi advokati već su javno rekli da je riječ o višemilionskom poslu i da ako Novalić ne završi navodnu analizu da će biti ugrožen i izvoz u EU firme s kojom on ima ugovor, kao i da bi odštetu zbog neizvršenog posla mogao platiti Novalić.

Ugovor o djelu nakon hapšenja Debevca

Sud BiH je prvobitno utvrdio da Novalić nije dokazao da je on jedini stručnjak u zemlji koji može izvršiti taj posao i odbio je njegovu molbu.

Zanimljivo je da naši izvori tvrde da se Novalić po savjetu advokata na sklapanje ovog ugovora o djelu odlučio nakon hapšenja Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, u decembru prošle godine, a da je do tada bio prilično uvjeren u to da će drugostepena presuda Suda BiH u njegovom predmetu biti oslobađajuća.

Iz čega je Novalić crpio takvo uvjerenje možda će otkriti istraga protiv Debevca koja je u toku.

Za sada je još neizvjesno hoće li se Novalić naredne sedmice u zatvoru u Vojkovićima pridružiti Fikretu Hodžiću, osuđenom na pet godina i Fahrudinu Solaku osuđenom na šest godina zatvora, no već sada se zna da će Novalić kakvo god bude rješenje po njegovoj žalbi, ipak u zatvor otići posljednji od osuđenog trojca, iako je u vrijeme nabavke respiratora imao najvišu funkciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79