Novalić: Turizmu ide 30 miliona KM pomoći, imaju pad od 71 posto i bit će još gore

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Sarajevu upoznao javnost o transferu pomoći granama u FBiH koje su najviše pogođene krizom uzrokovanom pandemijom.

Riječ je o ukupno 100 miliona KM pomoći turizmu, industriji, poljoprivredi i prometu.

– Imamo vrlo kvalitetne pokazatelje ko je pretrpio najveću štetu i ko neće moći preživjeti zimu bez naše pomoći. To je promet i komunikacije, turizam kroz hotelijerstvo jer je došlo do pada za 71 posto i do kraja godine će biti još lošije. Tu je izvozna industrija i poljoprivreda. Početna pomoć za poljoprovredu kojom se potpomogla sjetva bilo je 16 miliona KM, sada ide subvencija za izvoz tih proizvoda – rekao je Novalić.

Dodaje da će od ukupnih 100 miliona KM, za turizam ići 30 miliona KM, isto toliko za industriju.

Novalić je dodao da je za zdravstvo planirano 10 miliona KM i da je u početku to bilo namijenjeno za nabavku 23.000 ampula lijeka Remdesivir, ali da to neće biti učinjeno, već će novac biti raspoređen na drugi način.

Dodaje da će osnovni uvjet kod raspodjele 100 miliona KM biti očuvanje radnih mjesta. Novalić je rekao da će se za ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom, kada se sve sabere, biti izdvojeno 410 miliona KM.

Podsjeća da je 91 milion KM utrošen kod realizacije “korona zakona”, 100 miliona KM za četiri najugroženije grane u FBiH a tu je i pomoć nižim nivoima vlasti.

– Federacija ima zadovoljavajuću likvidnost. Mi smo 280 miliona trezorskih zapisa i drugih zaduživanja odgodoli, to znači da imamo dobru rezervu na tržištu. Novi aranžman bi mogao biti oko milijardu KM, kada bude trebalo tada ćemo posegnuti za tim zaduženjem – rekao je Novalić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79