Novalić: Za 15 dana potpisujemo ugovor s Pfizerom za milion vakcina

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je boravio u posjeti Brezi i Zenici, a nakon posjete Kantonalnoj bolnici Zenica najavio je veću podršku Vlade FBiH u narednom periodu te je najavio potpisivanje ugovora s Pfizerom za 15 dana čime bi osigurali milion doza protiv koronavirusa.

Novalić je danas u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu boravio s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te predstavnicima kantonalnog i gradskog obora SDA Miralemom Galijaševićem i Nezirom Pivićem.

U Kantonalnoj bolnici zajedno s Izetbegovićem sastao se s direktorom Rasimom Skomorcem gdje se govorilo o ulaganjima, a prokomentarisao je i nabavku vakcina uz obrazloženje da za 15 dana potpisuje ugovor s Pfizerom.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Nivo Federacije BiH nije nadležan za vakcine iako je prihvatio tu obavezu, svugdje na svijetu to rade države. Mi u globalnom svijetu na neki način nismo potrčali da budemo pokusni kunići s masovnom vakcinacijom, a jednak procenat vakcinacije kao mi imaju Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja gdje također nedostaje novca kao i kod nas, ali u toj svjetskoj borbi vakcina najbolje su prošli oni koji proizvode pa oni koji su moćni i oni koji su da kažem zemlje trećeg svijeta”, odgovor je Novalića na pitanje zašto još uvijek u BiH nema masovne vakcinacije te dodao:

“U završnoj smo fazi nabavke vakcina, javna nabavka nam je naškodila, to nam je rekao i Ruski fond i sada smo zaista u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor, poslala nama diplomatskom poštom, danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina i za 15 dana ćemo potpisati ugovor. Sve to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke već i organizacija davanja koja je na kantonalnim ministarstvima zdravstva.”

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Pojasnio je da će po prijemu ugovora znati detalje oko isporuke te da je ugovor diplomatskim putem poslan iz Kine već danas. O raspodjeli novca ugroženima od pandemije koronavirusa, izvoznicima i onima koji su otpuštali radnike, Novalić je kazao da je Vlada uradila naredbu koja je imala za cilj pomoći, ali da su neki uredbu prepravljali i poredili je s 2019. godinom što je suludo.

Na kraju je kazao da je zdravstveni sektor Zeničko-dobojski kanton novac ranije dobivao po parametrima prihoda Zavoda za javno zdravstvo te da je iznimka napravljena kada je 3 miliona KM donirano Domu zdravlja u Bihaću zbog štete izazvane zemljotresom.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Skrenuo sam pažnju na to da Vlada FBiH od prije tri godine ima urađen zakon o restruktuiranju zdravstvenih ustanova, težak je 210 miliona KM i bio je usmjeren prema tercijalnoj zaštiti. Pandemija je pokazala da su teret ravnopravno nosili i tercijalna i sekundarna zdravstvena zaštita. Zakon sam povukao, jer na to imam pravo, pred samo usvajanje, jer on danas ne odgovara vremenu u kojem živimo. Tih 210 miliona KM mora, i to dominantno, završiti u objektima sekundarne zdravstvene zaštite kao što su bolnice u Bihaću, Travniku, Zenici, Mostaru..”, zaključio je Novalić za Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79