BiH Novalić: Želim da BiH postane država u kojoj će se svaki stanovnik...

Novalić: Želim da BiH postane država u kojoj će se svaki stanovnik osjećati slobodno na svakom pedlju

Oslanjanje na vlastite resurse i jačanje nezavisnosti u svakom smislu te riječi, od državne do energetske i prehrambene, vodi izgradnji progresivne privrede, pravednijeg društva i jake države u kojoj će perspektivu imati naše buduće generacije, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu portalu Preporod.info povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Premijer Novalić je poručio kako želi da Bosna i Hercegovina postane država u kojoj niko nikome neće oduzimati pravo na život dostojan čovjeka i u kojoj će se svaki njen stanovnik, bio on Bošnjak, Hrvat, Srbin ili ostali, osjećati slobodno na svakom njenom pedlju, i u kojoj se neće progoniti povratnici, zatvarati džamije, negirati genocid, ponižavati žrtve.

– Jaka ekonomija garant je sigurnosti i stabilnosti i to je put kojim moramo ići i kojim se, na kraju krajeva, iskazuje i patriotizam. Tako čuvamo državu i nezavisnost – kazao je Novalić.

Između ostalog, federalni premijer je govorio i o mladima kao snazi domovine, izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci, ali i Bosna i Hercegovina, o političkim odnosima Bošnjaka i Hrvata danas, te o dijelu rezultata koje je ostvarila Vlada na čijem je čelu.

– Apsolutno su mladi ljudi naša najveća snaga koju moramo zadržati u domovini. Nas su svjetske krize, od pandemije do inflacije, na koje kao nijedna druga vlada na svijetu nismo mogli uticati, zaokupile tako da se u javnosti uglavnom vidjelo šta smo radili u ublažavanju njihovih posljedica.

Žalosti me da još nismo uspjeli provesti u djelo moju inicijativu za osnivanje ministarstva za mlade. Ipak, nas to nije spriječilo da za njih kanališemo novac iz više ministarstava i izvora i riječ je o višemilionskim iznosima – istaknuo je premijer Novalić.

Između ostalog, podsjetio je da se svake godine izdvaja 15 miliona KM iz federalnog budžeta, a još 15 miliona osigurava Union banka za povoljne stambene kredite mladima.

Zahvaljujući toj praksi, od 2018. do 2022. godine ukupno je odobreno 143,4 miliona maraka za skoro 1.400 mladih. I ove godine, dakle, šestu zaredom, na isti način na raspolaganju će biti stavljeno 30 miliona za stanove za mlade.

Premijer Novalić je naglasio također kako je u okviru 111 miliona maraka za programe zapošljavanja i samozapošljavanja, Federalni zavod za zapošljavanje isplanirao da će u ovoj godini podržati 13.000 osoba s biroa, gdje su mladi prioritet.

– Pozivam ih da iskoriste sve ove mogućnosti s kojima mogu ispuniti svoje ciljeve za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i dobijanje bolje perpektive za ostanak i život u Bosni i Hercegovini – izjavio je federalni premijer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM