Novalića: Ko je bio u ratu četiri godine dobio je četiri boda i to vam je veća penzija 60 KM

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, večeras je po treći put organizirao “druženje sa građanima” putem Facebooka, gdje je uživo odgovarao na brojna pitanja iz raznih oblasti.

Tokom “Večeri s premijerom” na Facebooku, Novalića su između ostalog pitali zašto nema osnovne škole u mjestu Piskavica kod Gračanice, kako borci ne mogu u penziju sa 53 godine života, šta je sa gradnjom Bloka 7, zašto u sistemu zapošljavanja u Federaciji nisu prepoznata zanimanja poput ekologa, mikrobiologa, šta je sa preduzećem Binas…

Čak mu se sa pitanjem obratio i jedan od stočara interesirajući se kada će dobiti odštetu za bolest kvrgave kože kod goveda.

Teško je bilo naći kadar za direktora Binasa

Novalić je rekao kako će u Vladi Federacije provjeriti o čemu se radi i zašto se osobe koje su završile za mikrobiologe, ekologe, ne mogu zaposliti u Federaciji, o kakvim propustima se radi.

Odgovorio je i na pitanje o kompaniji Binas iz Bugojna.

– Faruk Jusufspahić nas je pitao zašto Vlada FBiH ne pristupi rješenju problema preduzeća Binas. Navodi da odlazi kadar iz kompanije, da Binasu ne preostaje ništa do ključ u bravu. Moram reći da je Binas jaka kompanija naše namjenske industrije. Rješavali smo danas na Vladi FBiH problem. Naime, bivši direktor je dao ostavku i bilo je teže u Bugojnu naći kadar za tu poziciju, ali našli smo. Mi nećemo dopustiti da fabrika nestane s lica zemlje, jer je potrebna. Kao što smo izliječili druge fabrike i ovu ćemo – poručio je Novalić.

Potom je Novalić kazao kako je dobio pismo jednog od mještanina sela Piskavica kod Gračanice koji je napisao da nemaju osnovnu školu i da djeca pohađaju improviziranu nastavu u Domu kulture koji je davno sagrađen i koji ima azbestne ploče na krovu.

U pismu koje je pročitao Novalić se navodi da su temelji za školu izliveni 2002. godine, ali da je do danas ostalo na tome. Na kraju je upitao da li postoji mogućnost da im pomogne Vlada FBiH.

Nema škole u Piskavici

– Nas je zaintrigirala tema da djeca idu u školu, a nema škole. Zvali smo načelnika Općine Gračanica i pitali za taj problem. Rečeno nam je da mjesto ima samo dva učenika. Međutim, pretpostavljamo da bi ih bilo više da ima škole. Svake godine idu transferi općinama, pa naredne godine općina može kandidirati projekat izgradnje osnovne škole u Piskavici i mi ćemo svakako pomoći – rekao je Novalić.

Jedan demobilisani borac, rudar, se u pitanju za Novalića osvrnuo na usvojene izmjene Zakona o PIO-u upitavši zašto osobe poput njega moraju čekati 58 godina da bi otišli u penziju, a ne ranije, jer će sa 58 imati dovoljno godina staža i neće im trebati ratni staž za penziju.

– Mi smo taj zakon promijenili, ne da biste otišli ranije u penziju, već da bi ispravili nepravdu. Ranije smo rekli da ratni staž vrijedi duplo, ali se potkrala greška u Zakonu o PIO-u i godina vojnog staža je vrednovana sa pola boda. Sada ona vrijedi bod. Ko je bio u ratu četiri godine dobio je četiri boda i to vam je veća penzija 60 KM. Dakle, nismo ciljali da se ide u penziju ranije – objasnio je Novalić.

Novalić je dobio i pitanje jednog stočara kada će mu biti isplaćena odšteta za štetu koju je pretrpio od bolesti kvrgave kože, riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti goveda.

Odšteta nadležnost kantona i Federacije

– Morate znati da je Vlada FBiH u našem sazivu zatekla odgromne dugove u poljoprivredi. To je sređeno i više nijedna isplata poljoprivrednicima nije kasnila. Raspitali smo se u resornom federalnom ministarstvu o vašem problemu. Naime, odšteta je podijeljena nadležnost između Federacije i kantona. Kada kanton izvrši svoje obaveze prema vama i mi ćemo odmah završiti svoj dio – kazao je Novalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79