,,Novalićeva i Džindićeva strategija je gašenje rudnika životima rudara?”

Povodom današnjih protesta rudara ispred Vlade Federacije BiH iz Naše stranke su kazali da je sve rezultat dugogodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Elektroprivrede i uprava rudnika.

“Politika Fadila Novalića i Nermina Džindića večeras je kulminirala pred zgradom Vlade FBiH. Ona je rezultat je višegodišnjeg izrabljivanja rudara u korist Vlade FBiH, rukovodstva Elektroprivrede i uprava rudnika – tog bermudskog trougla za nestanak rudara. Sada kada je sistem postao potpuno neodrživ, jedina Vladina strategija restrukturiranja rudnika jeste njihovo zatvaranje kroz gašenje života rudara”, ističe se u saopćenju Naše stranke.

Dodali su da su vlasti imale decenije da Šikuljama, Husinu, Novoj Bili, Kreki, Đurđeviku, Banovićima, Brezi, Kaknju i drugim, ponude planove razvoja koji se ne bi zasnivali isključivo na eksploataciji uglja, a sad, gašenjem rudnika, i ta mjesta su pred nestankom.

“Ovo nije prvi put da Naša stranka u Federalnom parlamentu traži smjenu ministra Džindića koji je simbol potpunog odsustva energetske politike kako regionalno tako i u Evropi. Podsjećamo da Vlada premijera Novalića potpuno toleriše više od pola milijarde neuplaćenih doprinosa i poreza za rudare. Sada možemo već reći da direktno ugrožavanje života od strane ove vlade nije ni počelo niti će završiti s respiratorima”, navodi se.

Iz Naše stranke traže hitan povratak osnovice plate rudarima i početak provedbe plana restrukturiranja u kojem se ništa poput smanjivanja plata niti ugrožavanja egzistencije rudara ne spominje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79