Novaliću i drugima od sada sudi Branko Perić, sutkinja Džemila Begović otišla u penziju

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora biće nastavljeno 6. jula s novim članom Sudskog vijeća Goranom Radevićem.

Sudija Radević imenovan je umjesto Džemile Begović, koja je napustila Vijeće zbog odlaska u penziju. Begovićeva je do maja predsjedavala u ovom predmetu, a tu ulogu je preuzeo član Vijeća Branko Perić.

Perić je rekao da je Radević imenovan za novog člana Vijeća 26. maja i da se od tada upoznaje o predmetu, prenosi Birn.

Na današnjem ročištu je razgovarano i o dinamici nastavka suđenja, kao i saslušanju preostalog vještaka Tužilaštva, koji živi u inostranstvu i nije mogao u dosadašnjem toku postupka iznijeti svoj nalaz, zbog čega je promijenjen redoslijed izvođenja dokaza, te su odbrane počele sa saslušanjem svojih svjedoka.

Tužilac Mirza Hukeljić rekao je da je vještak mogao doći u periodu kada je bila pauza u suđenju, dok je branilac Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović izjavila da bi odustala od nekoliko svjedoka, a da ostali zavise od iskaza ovog vještaka Tužilaštva.

Perić je naložio tužiocu da pripremi informacije kako i kada bi vještak mogao biti saslušan, te na koje konkretno okolnosti.

“Očekujem informacije na sljedećem pretresu. Moramo to da riješimo”, rekao je Perić.

On je naveo da, zbog obaveza u drugim predmetima, ovo suđenje će u julu moći biti održano dva puta. Zbog godišnjih odmora koji će potom uslijediti, kao i bolovanja, nastavak se može očekivati u oktobru.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79