Novcem koji je otišao u džepove švercera moglo se sagraditi 80 vrtića!

Lani privremeno oduzeto cigareta u vrijednosti od 797.869 KM, a rezanog duhana 893.883 marke.

Dok se čeka formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, odnosno da na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta BiH bude stavljen Prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH, crno tržište duhana u BiH sve je obimnije i sve više novca, umjesto u državni budžet, odlazi u džepove kriminalaca!

Rad institucija

Svjedoče o tome i procjene, prema kojima bi se svake godine novcem koji se gubi na crnom tržištu cigareta u BiH moglo finansirati 30 kilometara autoputa – npr. kompletna dionica autoputa Mostar sjever – Mostar jug. Projekcije govore i da bi se tim novcem mogao sanirati kompletan dug penzijskog fonda u FBiH od 230 miliona KM; moglo bi se isplaćivati po 600 KM dodatno godišnje na penzije za sve penzionere u BiH; sagraditi 80 vrtića širom BiH ili isplatiti po 1.600 KM za porodiljske naknade za sve majke mjesečno u prvih godinu dana porodiljskog odsustva.

Novac koji se godišnje gubi iznosi 63 posto ukupnog iznosa potrebnog godišnje za funkcioniranje svih institucija BiH, odnosno 72 posto ukupnog troška servisiranja vanjskog duga BiH. Govoreći o ovoj temi, u nadležnim institucijama BiH kažu da ulažu napore na suzbijanju crnog tržišta duhana.

Crno tržište duhana u BiH sve je obimnije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Crno tržište duhana u BiH sve je obimnije

– Sektor za provođenje propisa u okviru UIO, u kontinuitetu ulaže napore na suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina na tržištu BiH, što, između ostalog, predstavlja i jedan od prioriteta u našem radu, na način da se samostalno u okviru redovnih aktivnosti ili u saradnji s drugim agencijama za provođenje zakona (SIPA, Granična policija BiH, entitetski MUP-ovi, Policija Brčko distrikta BiH, drugi organi), provode operativne akcije na teritoriji cijele države – kazao nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Krivični zakon

Prema podacima koje nam je dostavio, lani je privremeno oduzeto cigareta u vrijednosti od 797.869KM, rezanog duhana 893.883 KM, ručno punjenih cigareta 38.669 te duhana u listu u vrijednosti od 17.005 maraka. U prva dva mjeseca 2019. vrijednost oduzetih cigareta je 67.435 KM, duhana 151.653, a ručno punjenih cigareta 3.985 maraka.

Naglašava da su službenici Sektora za provođenje propisa, shodno krivičnom zakonodavstvu, u 2018. godini i prva dva mjeseca 2019., sačinili 31 Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (cigarete, rezani duhan…), s prijavljenim iznosom štete u visini od 8.094.997,55 KM, koji su upućeni od UIO na daljnje postupanje prema nadležnom tužilaštvu.

Skraćeni postupak

– Nakon podnošenja izvještaja o počinjenju krivičnog djela sva daljnja postupanja su u nadležnosti pravosudnih institucija, te s tim u vezi ističemo kako trenutno raspolažemo podacima da je Tužilaštvo BiH kod tri slučaja iz 2018. podiglo optužnicu protiv prijavljenih, kao i da je jedan slučaj iz 2018. dobio sudski epilog, a u smislu da je prijavljeno lice kažnjeno uslovnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana, s periodom provjere tri godine, uz izrečenu mjeru trajnog oduzimanja privremeno oduzetih predmeta – objašnjava Kovačević.

Efekti izrečenih sankcija su različiti. Kako kaže Kovačević, bilo je slučajeva procesuiranja iste osobe za ponovljeno krivično djelo nedozvoljenog prometa akciznim proizvodi

Kovačević: Saradnja s drugim institucijama  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Kovačević: Saradnja s drugim institucijama

Također, u tom periodu prema nadležnim općinskim i osnovnim sudovima, u okviru prekršajnog postupanja, podneseno je 115 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u kojima su predmet prekršaja bili duhan i duhanske prerađevine, dok su u skraćenom prekršajnom postupku, po navedenom, službenici UIO izdali 98 prekršajnih naloga. U prekršajnim postupcima koji su završeni do danas, kako dodaje Kovačević, sudovi su izricali novčane kazne za prekršioce, dok je oduzimanje predmeta prekršaja izricana kao zaštitna mjera za počinjeni prekršaj, a iste mjere su izricane i u skraćenim prekršajnim postupcima.

Sarajevski inspektori svakodnevno na ulicama

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo kažu nam da su, uz asistenciju službenika MUP-a KS, čiji angažman posebno naglašava, svakodnevno na terenu radi suzbijanja bespravnog prometa. – Inspekcijske nadzore provode u svim općinama u Kantonu Sarajevo, s tim da je pojava nelegalnog prometa najprisutnija, a samim tim i potreba za intervencijom inspekcijskih organa, na lokalitetima oko pijačnih prostora – kazala nam je Vildana Brdarić, viši stručni saradnik za informiranje.

Kako objašnjava, na suzbijanju ulične prodaje inspektori su angažirani i u danima vikenda, a bespravna prodaja cigareta i rezanog duhana je ono što predstavlja prioritet inspekcijskih nadzora tržišno-turističkih inspektora. Protiv osoba koje su zatečene u vršenju bespravnog prometa, odnosno obavljanju trgovinske djelatnosti bez odobrenja za rad nadležnog organa i vjerodostojne prateće dokumentacije, najčešće se podnose zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, a roba se izuzima i predaje Direkciji robnih rezervi KS do okončanja sudskog procesa.

U toku 2018. Inspektorat tržišno-turističke inspekcije podnio je 172 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, dok su za 14 fizičkih lica izdali prekršajne naloge u iznosu od 14.000 KM. U tom periodu izuzeta je i Direkciji robnih rezervi Kantona Sarajevo, do okončanja sudskih postupaka, predata roba u ukupnoj vrijednosti od oko 96.560 KM.

– Osim toga, u prva dva mjeseca 2019. godine izuzete su 2.662 kutije cigareta bez akciznih markica u vrijednosti od 7.472 KM, dok su protiv 14 fizičkih lica podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda – kaže Brdarić. ma.

Roba se izuzima i predaje Direkciji robnih rezervi KS  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Roba se izuzima i predaje Direkciji robnih rezervi KS

Uhapšeni u akciji „Royal“ švercali cigarete vrijedne pola miliona KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 11. aprila realizirali su operativnu akciju kodnog naziva „Royal“, koja je izvedena na području Sarajeva, Bijeljine, Milića, Kiseljaka, Čapljine, Berkovića i Ljubinja.

Tom prilikom obavljeni su pretresi na devet lokacija i lišeno je slobode osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su se bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda. Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji s drugim osobama, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, od avgusta 2018. godine krijumčarile akcizne proizvode, a istragom je dokazano krijumčarenje akcizne robe, odnosno cigareta, u vrijednosti od oko 500.000 KM.

Slobode lišeno osam osoba - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Slobode lišeno osam osoba

Federalna uprava za inspekcijske poslove radi veće zapljene

Edin Ramić, rukovodilac federalnog tržišnog inspektorata, kratko nam je kazao da u prva tri mjeseca ove godine nisu imali značajnijih aktivnosti vezanih UZ nelegalni promet duhanom. Objasnio je da su njihove kolege u kantonima zadužene za kontrolu prometa na pijacama i sličnim prostorima, dok Federalna uprava za inspekcijske poslove radi veće zapljene.

Zapadna Hercegovina: Bez zapljena 

Uprava za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona lani i u prva tri mjeseca ove godine nije zaprimila prijave, bilo anonimne ili pisane, koje se odnose na ilegalnu prodaju duhana i duhanskih proizvoda. – Također, nije bilo ni zaplijene tih proizvoda – kazao nam direktor Nikica Tomas.

ZDK: Nema prijava

Upitana za stanje u ovoj oblasti u ZDK, Mirsada Silajdžić, direktorica Kantonalne uprave za inspekcije poslove Zenica, kazala nam je da je akcizna roba u nadležnosti UIO, a nelegalna prodaja duhana MUP-ova, tužilaštava…

– Od početka 2019. nije zaprimljena nijedna prijava vezana uz nelegalnu prodaju duhana i duhanskih prerađevina – kazala nam je Silajdžić.

Tuzlanski kanton: Kazne od 20.000 KM

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzla, kako nam je objasnila Anela Hatunić, glavna kantonalna inspektorica za promet robe, usluga i saobraćaj, redovito, u saradnji s drugim nadležnim institucijama, radi na suzbijanju nelegalne prodaje duhana u 13 općina ovog kantona.

– U proteklom periodu izvršeno je 26 inspekcijskih nadzora, izdate su upravne mjere (25) i 20 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 20.000 KM – kazala nam je Hatunić.

U nadležnim institucijama kažu da ulažu napore na suzbijanju crnog tržišta duhana.  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

U nadležnim institucijama kažu da ulažu napore na suzbijanju crnog tržišta duhana.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79