Nove cijene: U Hrvatskoj kilogram trešanja košta čak 12 eura

Prve domaće trešnje ovogodišnje sezone stigle su na splitsku pijacu, ali su njihove cijene iznenadile mnoge.

Trenutno, kilogram ovog omiljenog proljetnog voća doseže cijenu od 12 eura, što je otprilike 24 KM, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu kada su se cijene kretale između 6 i 8 eura po kilogramu.

Lokalni izvori i trgovci na pijaci ističu da su ovogodišnje cijene neobično visoke za početak sezone. “Prve domaće trešnje još nisu ni velike ni sočne, a visoka cijena očito ne privlači kupce. Nema velike potražnje za trešnjama na tržištu u ovom trenutku”, izvještava lokalna televizija RTL.

Na jednom od štandova, kod gospođe, cijene su nešto niže, oko 7 do 8 eura po kilogramu, ali i dalje visoke.”Cijene su još uvijek preskupe i prodaja mi slabo ide”, priznala je gospođa.

Unatoč visokim početnim cijenama, prodavači očekuju da će one početi padati kako sezona odmiče.

Jedna od prodavačica na tržnici savjetuje strpljenje potencijalnim kupcima: “Cijena će brzo početi padati, ali ove sada nisu tako slatke. Pričekajte još mjesec dana i onda će biti prave trešnje.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79