Nove kamere zabilježile kazni koliko policija za devet godina: Pljušte prekršaji zbog isteklih registracija

Postavljanje ANPR kamera na putevima u Republici Srpskoj pokazalo se kao ispravna odluka, jer je za samo nekoliko mjeseci evidentirano skoro devet puta više kazni, nego za cijelu prošlu godinu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pojasnili su za Srpskainfo da je od početka upotrebe ANPR kamera do danas izdato 26.889 prekršajnih naloga zbog neregistrovanja vozila.

– Tokom prošle godine u Republici Srpskoj izdato je 3.097 prekršajnih naloga zbog isteka registracije motornih vozila – istakla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona je pojasnila da su prve ANPR kamere postavljene krajem januara ove godine na području Jahorine i Pala za potrebe obezbjeđenja Zimske olimpijade mladih EYOF 2019.

– Trenutno se ANPR kamere nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnom Starom Gradu, Istočnoj Ilidži, Palama, Han Pijesku, Rogatici, Sokocu, Trnovu, Jezeru, Ribniku, Foči i Višegradu – pojasnila je Miljanovićeva.

Tako su, za ovih nekoliko mjeseci pomenute kamere evidentirale toliko kazni, koliko policajci, u prosjeku, napišu za najmanje devet godina.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja za Srpskainfo tvrde da će ove kamere dovesti u red ispravnost vozila na ulicama, što ujedno znači da će doprinijeti većoj bezbjednost u saobraćaju.

– Nije se odjednom ove godine pojavio toliki broj neregistrovanih vozila, već su do sada ti vozači izbjegavali policiju i ko zna koliko dugo vozili automobile bez registracije. To znači da ta vozila nisu prošla tehnički pregled i veoma je upitna njihova ispravnost – kaže jedan od naših sagovornika.

Prema njegovim riječima, uglavnom se tu radi o starijim vozilima, a vozači su obično uspješno izbjegavali policiju.

– Vozači uvijek znaju gdje budu policijske patrole i kada, pa u to vrijeme ne prolaze tim putevima, ako im je istekla registracija. Problem imaju i u malim opštinama gdje se svi znaju, pa policajci i ne zaustavljaju većinu vozača. Međutim, upravo je to glavna prednost ovih kamera, jer njih vozači ne mogu izbjeći. Neće biti čudo ako ovaj broj neregistravnih vozila bude rastao – istakao je naš sagovornik.

Sličnog mišljenja je inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić.

– Nekoliko mjeseci nakon postavljanja kamera za evidentiranje prekršaja neregistrovanih vozila evidentan je drastičan rast broja prekršaja. Što se tiče ove mjere, može se konstatovati da ona utiče i direktno i indirektno na bezbjednost saobraćaja, budući da kod velikog broja vozila koja nisu registrovana postoji opravdana sumnja da nisu tehnički ispravna, a po pravilu se radi o starijim vozilima. Otkrivanjem ovakvih prekršilaca istovremeno se utiče na povećanje bezbjednosti saobraćaja – istakao je Ćopić.

Iz MUP Srpske su ranije pojasnili da ANPR kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavaja registraskih tablica, dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja pojasa u vozilu.

– Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica (face recognition). Napominjemo da kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano. Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 sata. Nije moguće da se isti prekršaj evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada – pojasnili su ranije u policiji.
Kazne od 100 do 400 maraka

Predviđene kazne za vožnju neregistrovanog vozila u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH se kreću od 100 do 400 maraka.
Za vožnju neregistrovanog vozila do 30 dana predviđena je novčana kazna u iznosu od 100 maraka, te se osim novčane kazne, vozaču izriče i jedan kazneni bod.
Ukoliko je vozilo neregistrovano duže od 30 dana predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 maraka.
Osim ove kazne, vozač dobija i zaštitnua mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca, te dva kaznena boda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79